Izdvajamo

Dragi učenici,nastavnici,roditelji i građani Kozarca, u našoj školi traje akcija „Budi čuvar planete“,koju je pokrenula ekološka i planinarska sekcija naše škole.

Cilj ove akcije je da smanjimo otpad,uljepšamo svoju okolinu,doprinesemo manjem zagađivanju prirode,razvijemo svijest o potrebi očuvanja prirode,pokažemo spremnost za poduzimanje mjera radi održavanja prirodnih resursa kao što su drva,nafta,aluminij i drugo,te uticaja na zdravlje i kvalitet života.Kada otpad recikliramo,manje šaljemo na deponije i ne zagađujemo okolinu.

Naša aktivnost je skupljanje plastične ambalaže(flaše),te odlaganje iste na predviđeno mjesto u školskom dvorištu. Dalje će tu ambalažu preuzeti firma koja se bavi reciklažom i otkupom ambalaže,a mi ćemo za naš otpad dobiti novac koji će biti iskorišten za potrebe škole u cilju poboljšanja nastave.

Novac koji smo do sada dobijali smo uložili u popravku gola, koji je uništen na igralištu,kupovinom knjiga za školsku biblioteku,te potrebnog potrošnog materijala za poboljšanje nastave. Pozivamo Vas da se svi zajedno uključimo u akciju,te tako spojimo lijepo i korisno.Budite i Vi dio naše akcije! Hvala! Ekološka i planinarska sekcija O.Š.“Kozarac“

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.