Izdvajamo

Činjenica 1. Do 23. jula 1992. godine Hava Tatarević živjela je u selu Zecovi, opština Prijedor, sa mužem Muharemom i šest (6) sinova: Senad, Sejad, Nihad Zilhad, Zijad i Nishad. Piše: Srđan Puhalo

Činjenica 2. Dana 23. 07. 1992. godine NEPOZNATA i UNIFORMISANA lica odvode njezinog muža i sinove i tu im se gubi svaki trag.

Činjenica 3. Od 01.12. 2007. godine Hava Tatarević počinje dobijati civilnu porodičnu invalidninu.

Činjenica 4. 2013. godine u masovnoj grobnici Tomašića pronađeni su ostaci Muharema i Senada, Sejada, Nihada, Zilhada, Zijada i Nishada Tatarevića. Kažu da su se nalazili na dnu grobnice poredani kao “sardine” jedan pored drugog.

Činjenica 5. Dana 30.01.2014. godine Ministarstvo rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske donijelo je odluku da se Havi Tatarević ukida civilna porodična invalidnina koju je dobila 2007. godine odlukom Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu u Prijedoru. Obrazloženje je vrlo jednostavno, ne postoje adekvatni dokazi da su joj sinovi i muž nastradali u ratnim operacijam, već postoji sumnja da su nastradali od nepoznatih lica koji su u tom trenutku vršili krivično djelo.

Ovdje prestaju činjenice i postavljaju se pitanja.

•    Kako je moguće da naše birokrate ne znaju da li je tog 23.07.1992. godine bilo ratnih operacija u selu Zecovi opština Prijedor?

•    Kako je moguće da naše birokrate ne znaju činjenicu da je tih dana odvedeno i ubijeno više od 250 stanovnika Zecova?

•    Kako je moguće da naše birokrate ne znaju činjenicu da su u selu Zecovi ubijane skoro kompletne porodice (Hopovac, Bačić, Horozović)?

•    Kako je moguće da naše birokrate ne znaju da je u selu Zecovi ubijeno najviše djece u odnosu na druga mjesta u opštini Prijedor?

•    Kako je moguće da se o ovome ništa ne zna ili ne želi da zna u Republici Srpskoj?

•    Kako je moguće da poslije 22 godine naše birokrate imaju nedoumicu da li se u Zecovima radilo o ratnoj operaciji ili krivičnom djelu?

•    Kako je moguće da za ovaj zločin u Zecovima nije odgovaralo nijedno UNIFORMISANO I NEPOZNATO lice?

Ja ne tvrdim da je ovo Havi Tatarević urađeno s predumišljajem nekog birokrate iz ministarstva, ali bi bilo ljudski da ministarstvo ovu grešku ispravi i uputi izvinjenje Havi Tatarević.



Frontal.ba

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.