Izdvajamo

Kratki dokumentarni film ''Sjeti me se'' premijerno će biti prikazan u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.
Prvi je to film Prijedorčanke Azre Hodžić, mlade studentice dramaturgije na Univerzitetu New York, i prvenac u produkciji Udruženja Prijedorčanki ''Izvor''. Film je priča o djeci koja su u ratu prerano ostala bez roditelja, toliko rano da im je oteto i sjećanje na njih. Hasema je imala dvije godine kada joj je otac odveden u logor Keraterm a Lejla tek nekoliko mjeseci kada se njenom ocu izgubio svaki trag.

Pretpremijerno film će  biti prikazan u sali hotela Prijedor 5.decembra sa početkom u 17:00 h, a u sarajevskom SARTR-u premijera je zakazana 9.decembra sa početkom u 18:00 h. Nakon projekcija planirane su panel diskusije. U Sarajevu će se razgovarati na temu transgeneracijskog prenosa traume i značaja memorijalizacije a u Prijedoru o tome kako lično sjećanje učiniti javnim.

Međunarodni centar za tranzicijsku pravdu će distribuirati film kao dio globalne online kampanje obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, s ciljem skretanja pažnje na dugoročne posljedice prisilnog odvođenja i "nestanaka" roditelja na njihovu djecu.

“Sjeti me se” je potresan ali i suptilan film. Njegova snaga dolazi iz isprepletenosti priča dvije protagonistikinje čija se emocionalna iskustva umnogome razlikuju. Ipak, ti kontrasti, ali i zajednička matrica njihovih reakcija, snažno svjedoče o otrovnoj zaostavštini “nestanaka” njihovih očeva na dječije živote, bez obzira da li im se sve kaže još dok su mališani, ili ih se pokuša “zaštititi od istine”- David Tolbert, predsjednik Međunarodnog centra za tranzicijsku pravdu.

Nestale osobe su najeklatantniji primjer kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Pored prava na život i svih drugih prava njima je uskraćeno i pravo na identitet i dostojanstven ukop. Posljedice ovog zločina protežu se i na porodice nestalih osoba, posebno njihovu djecu. Ogromna većina djece nestalih osoba prolazi kroz život u potrazi za odgovorima do kojih je teško doći, noseći emocionalne ožiljke čak i kada preživjeli članovi porodice pokušaju da ih zaštite od stvarnosti ne kazujući im punu istinu.

Film je snimljen uz podršku Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i prvi je u nizu filmova koje Udruženje Prijedorčanki ''Izvor'' namjerava realizovati kao vlastiti prilog izgradnji kulture sjećanja u Prijedoru i Bosni i Hercegovini.

Press Izvora

 

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.