Izdvajamo

 

Piše: Nikolina Balaban

 

Dragi moji Bosanci Hercegovci, dragi moji prijatelji, sad ću sve pokvariti...

Mi, Bosanci i Hercegovci, kao i svake godine, pred kraj decembra, pa do 1. januara razmišljamo i vrlo često i lupetamo naglas, da ćemo doneti odluke o nekom novom životu, okrenućemo neke nove listove, rešiti se starih, loših navika i da ćemo duvati u jedra novom brodu, na čijem smo pramcu neizbrisivom tintom, drhtavom, ali odlučnom rukom napisali – NOVI ŽIVOT.

Naravno, već do naveče ćemo shvatiti da je to glupost.

Mi lažemo kao psi, ne toliko druge, koliko lažemo sami sebe.

Ali ima jedna dobra fora u svemu tome. Zabavni smo, neopisivo smo zabavni u tome. Zato nas ne bih menjala nizašta na svetu.

Ne, ne želim biti gadura koja će pokvariti lepotu praznika, jer je sva lepota, bar ja tako mislim u činjenici da tada oko sebe okupljamo porodicu i drage nam ljude...Samo to.

Niti želim pokvariti idiličan osećaj snega i ,,snežne radosti,, u kojima vidim mnogi uživaju, ali valjda sve dok ne ustanemo, pa ulice nisu očišćene (ups, opet ih je iznenadio u decembru, jbt nisu očekivali), polomljene ruke ili noge na zaleđenim trotoarima, grejanje po standardima Rumunije iz vremena Čaušeskua, a tek struja ,,sad je vidiš, sad je ne vidiš,,...I neću dalje...

Zaklinjemo se i kako ćemo uticati na taj isti novi život (čini mi smo da smo radili i prošle godine) kroz politiku...Ma, mi ćemo njima pokazati!!! U nekoj novoj prošloj ili sledećoj godini više nema gluposti... Onda, ipak, izađemo na izbore (vidi pod izbori 2014 u BiH) i večito u vrhušku lansiramo neku staru / novu bulumentu nakaznih guzičara koji nas pljačkaju, svađaju i truju nam mozak. A znali smo to i neke prošle godine...

A sve lepe želje koje iskreno mislimo i upućujemo jedni drugima zavise direktno ili indirektno od politike, od ,,NJIH,,.

Da i biće, na ulicama dece koja piju vruću čokoladu, vesele ekipe šampanjac, kuvano vino… Pesma na svakom uglu. Vlasnici kafića častiće svoje goste.

Jel’ se to Bosna i Hercegovina pretvorila ostrvo sretnih ljudi, samo mene niko nije obavestio?

I vernici i nevernici zajedno su slavili ili će slaviti veru da će možda iduće godine biti bolje.

A, ne, neću spominjati popove nakon čijeg blagoslova i rukoljuba se kretalo u ,,razne,, pohode...

I sad kao šta očekujemo u novoj godini 2015 - oj (obavezna anketa na svim TV)???

Ništa, ,,sretna nam,, 2000 i neka. Ja i dalje živim u zemlji krvi i idiota, sa zločinom, bez kazne...

Sretna nam nova godina, ako nam je bilo dobro u ovoj, u sledećoj će biti još bolje.

I da duboko izvinjenje svima, ja sam pisala o Prijedoru. Ovde nema ,,nove godine,, već godinama, nema novog dana godinama...

Sarme mi mamine.

Šta ima kod vas ???

U perverznoj realnosti, dželati i ubice su dobile svoje obilježje i istorijski pomen. Naime, U bivšem Društvenom domu Trnopolje, mjestu gdje se nalazio jedan od najzloglasnijih prijedorskih logora, otvorena je spomen-soba poginulim vojnicima Vojske Republike Srpske.

Koliko bolestan moraš biti da to uradiš?

Zamislite spomen-sobu posvećenu snagama Vermahta u Mathauzenu ili Aušvicu? Ne možete? Dabome da ne možete. Zato u nas može sve.

Dragan Bursać