Izdvajamo

Prošli vikend 27. 28. Februar i 01.Mart 2015. održana je Manifestacija "KOZARAC U SRCU 6", a organizator je bio „Bkc Kula“  Küsnacht am/Rigi Švicarska. Na ovoj manifestaciji su učestvovali gosti, iz rodnog Kozarca, a na poziv BKC Kula, KUD Kozara,  Teufik Kulasić (predsjednik MiZ Kozarac)   Said efednija Toromanović (Imam Brdjanske Dzamije, MiZ Kozarac), Sabahudin Garibović (udrzenje logorasa Banjalučke regije),  Anita Hodzić (Delegat u NS RS-a),  Senad Bratić (Podpredsjednik NS RS-a), grupa "Stara Bašta" iz Zenice. Ja sam isto tako, na poziv BKC Kula, prisustvovao ovoj manifestaciji. Pravio sam puno fotografija i ovaj put ću pokušati ispričati, više fotografijom a manje pisanjem, kako je bilo na manifestaciji. Pravio sam i video, a to ću objaviti malo kasnije.

Ja sam putovao sa našom omladinom, folklor, KUD Kozara. U pauzama, omladina je izlazila vani i pravili zabavu na parkinzima. Ja sam pravio fotografija i video.

Jasmin Durmić, pjevać grupe Stara Bašta i Jolda (Hamdija Joldić) su nas zabavljali pjesmom u autobusi i u vrijeme pauza na parkingu.

Stigli smo oko 4 sata poslije podne u prostorije BKC Kula. Kakav doček je bio pokazuje ova fotografija. Oduševljeni mi, koji smo doputovali iz rodnog mjesta, a još više kozarčani, prijedorčani, Bosanci i Hercegovci koji žive ovdje u Švicarskoj.

Bili smo umorni, a da nebi bili gladni pobrinuo se Ešo Dženanović koji je ispred BKC Kula skuhao gulaš za svu raju. Poslije smo se rasuli kod naših kozarčana u stanove da se malo odmorimo i osvježimo. Ja sam otišao sa svojm rođakom Sabahudinim - Budom Huremović, već nakon dva sata odmora vratio sam se u prostorije BKC-a  kako bih prisustvovao tribini koja je bila najavljena.

Početak tribine, opravdano, kasni 15 minuta.

Tribina na temu: Voće i povrće BKC Kula - Kozarac

Zeid Mešić otvara tribinu, predstavlja učesnike tribine: Teufik Kulasić (predsjednik MiZ Kozarac)   Said efednija Toromanovic (Imam Brdjanske Dzamije, MiZ Kozarac), Sabahudin Garibović (Predsjednik regionalnog saveza logoraša Banja Luka),  Anita Hodzić (Delegat u NS RS-a),  Senad Bratić (Podpredsjednik NS RS-a), I.O. Bkc Kula i njeni članovi.

Zatim slijedi obrazloženje za ovu tribinu:
Motivacija, poboljšanje kućnog budžeta porodicama koje hoće i mogu proizvoditi a nemaju tržište za proizvod
U sklopu The Central European Free Trade Adreement (CEFTA)
Ugovor o slobodnom tržištu agrarnih produkata (CEFTA)
Od 01.01.2015. Švicarska je u CEFTA, a Bosna je od 2006.
U Švicarskoj ima fond za privrednu suradnju u sklopu navedenog i priključivanju ugovoru CEFTA. Zeid i I.O. Bkc Kula su mišljenja, ovu ponudu treba iskoristiti.
U Decembru 2014. BKC Kula su prisustvovali Work Shop-u i imaju kontakt sa navedenim ustanovama.

Posjeta tribine je bila dosta dobra, a cilj ove tribine je:
Sistematizirati privredni sektor kroz formiranje baza,
Otvoriti produkciju za preradu i otkup proizvoda (voća i povrća)
Pronaći tržište u Švicarskoj za proizvod, BKC Kula, ali isti se produkti mogu nuditi i na domaćem tržištu u BiH

Većina učesnika je diskutovala na ovu temu, isto tako posjetioci tribine su se javljali za riječ, diskutovali i predlagali.

Naglašeno je da se ovdje ne radi samo o voću i povrću nego se radi o jačanju privrednog sektora, izmedu Kozarca i BKC Kula. Privrednog sektora koji već postoji u Kozarcu i koji je veoma uspješan, spomenute su firme kao Arifagić i Austronet. Samim tim žele poslati pozitivne signale sa ovog mjesta i iz ove zajednice.

Mi ne želimo, kaže Zeid Mešić, da se stekne dojam da ćemo mi spasiti ili da smo mi oni koji valjaju, a tamo neko ne valja. Mi hoćemo da iskoristimo sve mogućnosti da bi poboljšali socijalnu sliku kako nas tako i naših najmilijih. Uz osmjeh nastavlja, ne mislim na porodicu nego na naše sugrađane.

Poslije je Eso Balić razgovarao sa I.O. Bkc Kula i predstavnicima IZ Kozarac, predstavnikom FK Bratstvo o svojim planovima za humanitarni koncert koji bi trebalo da se desi prvi dan Ramazanskog Bajrama na igralištu FK Bratstvo. O ovom ćemo ćuti više u narednom periodu.

Čovjek za koga bih ja rekao, čovjek iz sjene Enes Mahic, strašno puno radi, a uvijek negdje u sjeni. Kaže, voli svoju raju u Kozarcu, Bosni i Hecegovini, u Svicarskoj, ma gdje bili.  Teško ga naći da bi ga fotogrfisao, uvijek nekud žuri da završi, kako bi gosti bili zadovoljni.

Prvu noć moj šofer je bio Ajdin Huremović i njegove sestre Emina i Aida. Kraj ove omladine i ja se osjećam mlađi.

Moji rođaci Budo i Ajša Huremović su mi pokazali mjesto i okolinu gdje oni žive, a posjetio sam i rođake Ćupu i Ilijaza Huremovića.

Subota uveče, dolazimo sahat vremene ranije i mislim da smo među prvima, ali već u holu ova slika. Braća Eldin i Emsud Šahbaz, Ćića Šahbaz (Muhamed), Alma Beri Karabašić već postavili štand sa majicama "Kamičani 2015".  Majice je osmislio, kupio i donio na manifestaciju Eldin Šahbaz, sa ciljem da ih proda. Sva zarada ide za igralište u Kamičanima.

Alma Karabašić je član organizacionog odbora i ukratko mi ispriča:

Akcija  ima više svrha.Jedan dio akcije odradit je za buduće  "Udruženje žena Kamičani",imali smo pojedinačnih donacija, kao i onih od svih žena. Naša Ismeta Mahić  se potrudila i sakupila 350 franaka. Prošla je kroz raju,sakupila i hvala joj od srca.
Članovi jednog udruženja iz Gračanice 20 fr. Zinajda Jakupović 10fr.Ajka i Alma 10 fr. Sve ukupno.430 fr. i 45 eura.Sve to smo već poslali po Huseinu i Refiji Alić. Nadam se da će dobro doći ovaj vid pomoći, ili za registraciju ili bilo zašto što vam bude trebalo .Svakako jedan mali poklon od mene ''Alma'' i jedna omanja kutija sa raznim sadržajem, izmedju ostalog ima i jedna BiH ZASTAVA. Hvala svima

Sami pogled u salu i sa desne strane vidim kuhinju i tamo poznato lice, Ćića Šahbaz. Svi mi kažu da je on glavni u kuhinji. Ja sam potvrdio da je Ćića glavni u Kamičanima.

U holu sam vidio jedan štand od udruženja iz Gračanice. Ovdje su izloženi radovi ovog udruženja.

Još jedan štand, ovaj je od poznatog umjetnika, u Švicarskoj i mog rođaka, Ešefa Dženanovića. Ukratko mi ispriča da su ovdje njegovi radovi i navodi da su ovdje slike u: Akril, akvarel, ulje na platnu, pastel, kreda, grafit, olovka, tuš, pirografija, rezbarenje... Sav prihod od prodatih slika ide u humanitarne svrhe.

Albina Omić pjevačica u grupi Stara Bašta, sa nestrpljenjem čeka svoj nastup.

Poslije uvodnih riječi predstavljanja gostiju počela je fešta. Prvi je počeo Jasmin Durmić, vođa grupe Stara Bašta. Nije ga zbunilo što nastupa prvi. Već sa prvom pjesmom je zagijao raju i već sljedeća je natjerala omladinu na podijum za igranje.

Prije početka zabave dvorana je već puna. Poslije sam čuo da se dosta raje vratilo, nije bilo više mjesta.

Već poslije prve pjesme počelo je veselo i sa pjevanjem sa pjevaćima.

Naša omladina KUD Kozara su već nakon prve igre, a izlazili su na binu 4 puta, izazvala oduševljenje kod publike.

Amila Memić je otpjevala par sevdalinki. Dok sam zujao kroz dvoranu, mnogi su me pitali ko je ova djevojčica.  Svi su bili oduševljeni  Amilinim nastupom.

Puno učesnika na manifestaciji, a između ostalih i mladi harmonikaš.

Enes Mehmedagić u Švicarskoj poznati rocker, večeras je otpjevao par sevdalinki. Rockeri kad pjevaju sevdah, meni to zvući nakako posebno. Tako je i  Enes, svojim glasom, oduševio publiku.

Nisam uspio zabilježiti sva imena od učesnika večerašnje manifetacije, tako ni naziv ovog hora. Bili su dosta dobri.

Albina je onako spontano uz odušeljenje publike, skočila sa bine među raju. Sa svojim nastupom je oduševila raju.

Ja zujim kroz dvoranu i neumorno pravim fotografije. Puno fotografija sam napravio i u narednih par dana ću sve fotografije postaviti na fb Kozarac.eu

Neznam koliko sati je bilo kad je Eso Balić izašao na podijum. Prije njega publici se obraćao neko od gostiju i raja je sjela da predahne. Slika pokazuje kako je punlika sjedila prije nego je Eso izašao na podijum. Kratki pozdrav i počinje sa pjevanjem.

Nadam se da mi Eso neće zamjeriti, ovo je prvi put da ga slušam uživo.  Moram priznati da me već nakon prve pjesme oduševio. Ovaj momak zna da pjeva i zabavi raju. Ovdje nije potrebno puno pisati, dovoljno je pogledati sljedeću fotografiju.

Uz Esine pjesme su skoro svi igrali i pjevali.  Ovaj pjevać je puno popularan kod raje u Švicarskoj.

Zeid Mešić predsjednik BKC Kula i njegova ljepša polovina. Čovjek koji je podnio najveći teret u organizaciji ove manifestacije.

Dok smo putovali u Švicarsku na sjedištu koje je bilo prazno bila je jedna korpa. Ja kao i obično znatiželjan, a Mire, Jolda i Nido mi rekoše da ne diram to jer to je poklon za bračni par Nedžibi. Mira mi priča da su Sanela i Sead Nedžibi najveći sponzori KUD-a Kozara i sa jednim malim poklonom žele da se zahvale dobrim i humanim ljudima. Već tri godine oni su sponzori. Ja sam molio Nihada Deumića predsjednika KUD-a da me upoznaju sa njihovim sponzorima. Uspio sam da ih nađem baš u vrijeme dok su Nihad i Mira predavali poklon kao znak zahvalnosti bračnom par Nedžibi. Sve pohvale i veliko hvala ovim humanistima.

O našem folkloru nije potrebno pisati, hvaliti ih, oni su ipak najbolji i to je to.

Negdje kasno u noći izlazim vani sa Ajšom i Budom. Prilazi nam Ajšina rodica, ja zapitkivam ko je ona i kako se zove. Ona mi reče Ja sam Rubija, na fb Simonida Puhalo i Ajšina sam rodica, a mi smo, nas dvije, iz poštene i ugledne familije i jedna po jedna.

U nedelju prije polaska nazad u Kozarac omladina ubaciva odjeću od folklora u autobus, sviraći svoje instrumente. Prepoznajem Sakiba Ćolića dok istovara dva zvučnika iz auta i utovara iste u autobus. Sakib mi reče da su ovo dva Beringera po 800w i njegov poklon KUD-u.

I danas prostorije kluba BKC Kula su pune, došla raja da nas isprati. Koliko ih je bilo vidi se na prvoj fotografiju ovog članka. Kratke izjave i obraćanje prisutnima, zatim razmjena poklona u znak zahvalnosti sa obe strane i vrijeme je da se ide nazad u Kozarac.

Dragi naši  kozarčani, prijedorčano Bosanci i Hercegovci, bilo nam je lijepo sa vama i veliko hvala za lijepo druženje.

Nijaz - Caja Huremović

 

 

 

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.