Izdvajamo

Fikret Hodžić, istinska legenda bosanskohercegovačkog Bodybuildinga.

Fikret je do 39. godine života imao svijet na dlanu. Najbolji bilder ovih prostora do početka devedesetih, osvojio je doslovno sve što se u ovom sportu može osvojiti.
Petnaest uzastopnih titula prvaka bivše Jugoslavije, bio je prvak Mediterana, vicešampion Evrope i treći u svijetu u srednjoj kategoriji.

A onda je u julu 1992. godine ubijen. U neposrednoj blizini porodične kuće, u istom onom Trnopolju koje je Fikret sportom proslavio.
Ipak, njegova djela i dubok trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu naše zemlje ostaju da žive i dalje.

Da Fikret nije zaboravljen dokaz su njegovi prijatelji iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a koji su juče posjetili njegov mezar, da obilježe 23 godine od ubistva legende. Godišnjicu njegovog ubistva smo obilježili malo ranije, kaže njegova supruga Suada, jer Fikret je ubijen 09.Jula 92. ali iz određenih razloga ovo obilježavanje se pomjerilo na 27.Juni.  26. Juni je Fikretov rođendan takođe 19 godina postojanja Bodiy Bilding kluba "Fikret Hodžić" iz Sanskog Mosta.
Predsjednik BB "Fikret Hodžić" S.Most, Emir Nadarević naglašava da je njegov idol fikret doprinio da se čuje za Trnopolje, Kozarac i Prijedor, u cijelom svijetu.

Fikretovi prijatelji u vočnjaku koji je on sam posadio.

Na obilježavanje su pristigli njegovi prijatelji iz Kozarca, Prijedora, Sanskog Mosta, Knežice (Strigova), Brčkog, Bihaća. Neka nismo uspjeli upoznati jer su malo kasnili.
Lijepo je bilo slušati priče, dosjetke i iskustva koja su Fikretovi prijatelji doživljavali sa njim. Volio je puno da radi ali i da se druži sa rajom.  Posebno je volio treninge na otvorenom kada bi to vremenski uslovi dopuštali.Mirsad Kucalović, predsjednik BBK "Herkules" iz Brčkog, prepričava svoje doživljaje sa Fikretom. Skupa trenirali, putovali na takmičenja, takmičili, bili veliki prijatelji. Došao sa suprugom iz Brčkog da prouči El Fatihu svom prijatelju.

Sakib Kurtović, vlasnik BB Viktorija i predsjednik Bodybuilding Saveza Bosne i Hercegovine, priča kako je upoznao Fikreta. "On nam je bio zvijezda vodilja za Bodybuilding i sve ono što smo postigli, zahvaljujući stopama koje je on utrao, sve ono što smo mi dalje nastavili. U ime saveza Bodybuilding BiH, u ime nas svih koji smo danas ovdje izražavamo veliki Rahmet našem neprikosovenom šampionu"., riječi su Sakiba Kurtovića.
Emir Nadarević predsjednik skupštine BB Saveza BiH počeo se baviti ovim sportom pod nazorom njegovog idola Fikreta.

Dragoslav Vasilić i Boško Pavić iz Knežice, sad žive u Međuvođe, prepričavaju kako su sarađivali sa fikretom. Od njega kupovali rekvizite, sprave tegove, jer Fikret je sve to sam pravio. Bili su veliki prijatelji i ostali su veliki poštovaoci  kozaračke legende. Bodybuildingom se bavili i bave rekreativno, nisu članovi nekog kluba, niti se takmiče.Kratka sportska biografija Fikreta Hodžića:

Fikret se  bodybulidingom počeo baviti 1973. godine, da bi od 1976. pa do 1991. godine, punih 15 godina uzastopno, branio titulu bodybuilding prvaka Jugoslavije.Uz velike uspjehe u zemlji, on je redao podvige i na međunarodnoj sceni.

1981.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 2nd
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 3rd

1982.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 5th
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1986.
European Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 4th

1987.
Mr Universe - NABBA, Short, 6th

1989.
World Amateur Championships - IFBB, LightWeight, 13thPosmrtni ostaci Fikreta Hodžića pronađeni su u masovnoj grobnici u januaru 2009. godine, a sahranjen je tek 20. Jula 2009. godine. Ipak, njegova djela i dubok trag koji je ostavio u takmičarskom bodybuildnigu naše zemlje ostaju da žive i dalje.

Da priča o rahmetli Fikretu osim među Kozarčanima još uvijek traje i među ljubiteljima bodybildinga, na brojnim forumima i internet stranicama, čak i u Srbiji.

Nijaz - Caja Huremović

Hoce li ikad oprostiti,

Beco i Sadeta Medunjanin, ko smije oprostiti u ime njihovog Harisa, Ko ce oprostiti umjesto nastavnica: Velide i Asime Mahmuljin, hoce li im ikad oprostiti moj jaran Kockar ili moj Braco, ko ce im oprostiti u ime Damira Blaževica -Kroke, Hasana Mujicica Didinog, Brace i Mirse Bejdinih sinova, Zile i Ilkana iz Kozaruše, Muamera Kulenovica, Zoke i Ante Murgica, Mensurke Poljak i Majde Zulic, Ko ce oprostiti u ime Salke Sinanagica-Žutog ili u ime Ermina i Hirzada Bešica il’ Ademovic Emira, Hoce li iko smjeti oprostiti u ime Ekrema, Nedada i Velida, sinova Muhameda ef. Bešica, ili u ime trojice sinova majke Mejre ili trojice sinova majke Redžepe Oruc, ili trojice sinova Subhe Alic, njenog Zice, Zilhe i Bahrije ili Mehinih Ene i Ekrema, ko može oprostiti u ime šestorice Forica ili kompletne porodice Taiba Forica, ko u ime Eniza Blaževica koji je živ zapaljen u Kozarcu. Ko ce oprostiti u ime svih onih nevino pobijenih cijih se imena ne mogu sjetiti u ovom trenu?