Izdvajamo

Danas su, u ime  Asocijacije Bosanska Krajina iz Le Puy-en-Velay, Francuska, Vedran Menković, predsjednik asocijacije i Senad Filović član, uručili novčanu pomoć socijalno ugroženim kozarčanima.

Asocijacija Bosanska Krajina iz Le Puy-en-Velay, Francuska je mlado udruženje a jedna od glavnih aktivnosti je humanitarni rad. Najčešće pružaju pomoć u novcu. Prošle godine su na isti način pomogli stanovnicima, koji su bili ugroženi od prošlogodišnjih polava, iz Čarakova, Tukova i drugih naselja lijeve obale Sane.
Ove godine su uručili pomoć socijalno ugroženim kozarčanima, o čijim problemima su čitali na portalu Kozarac.eu.

Slijede fotografije od raje kojoj su Vedran i Senad uručili u ime Asocijacije Bosanska Krajina iz Le Puy-en-Velay, Francuska, novčanu pomoć.

Prva fotografije, Fazlić Safija i njena djeca Azra, Zilha i Zilhad iz Hadžića, sin Mesud poznatiji kao Meka umro prije dva mjeseca. Nemaju primanja, više puta pisali o njima, uručeno 130 eura

Forić Mehmed - Hemaš, dva hendikepirana sina, a on psihički bolesnik. Takođe više puta pisali i fotografisali. Uručeno 130 eura

Sanel Grabić, zadnjih 13 godina boluje šećer (dijabetičar) na inzulinu. Već duže vrijeme je redovni posjetilac kod raznih specijalista, neurologa, dermatologa, ortopeda, interniste... U zadnjih godinu dana stanje se konstantno pogoršava.

Operisao stopalo ali nije mnogo pomoglo, na nogama su nove rane.Pored šećera boluje od epilepsije, vid mu se smanjuje i pucaju mu krvni sudovi u očima.
Tokom zadnjeg pregleda verifikovana (otkrivena) je ciroza jetre.  Uručeno 120 eura

Senad Medić, godinama ne izlazi iz kreveta, takođe pisali o njemu. Uručeno 130 eura

Pomoć za izgradnju kuće porodici Šefik Bahonjić, a poziv za pomoć ovoj porodici smo zadnji put objavili 21. juna ove godine.

Naime, Šefik Bahonjić boluje od epilepsije od rane mladosti. Vratio se u Kozarac 2000. godine. 100% je invalid i socijalni slučaj. Oženjen je i ima petero djece. Šefikova supruga je takođe bolesna. Sva djeca su im malodobna.

Uplatili u Fond solidarnosti, za porodicu Bahonjić, 260 eura

Adnan Kenjar, više puta pisali, prije 13 godina pao sa krova, polomio kičmu i od tad je vezan za invalidska kolica. Takođe, od tad zdravlje svakim danom lošije.

Bubrezi su otkazali, redovno ide na dijalizu, a uskoro ide na pregled da vide jeli moguća transplatacija bubrega. Uručeno 1500 eura

Nijaz-Caja Huremović


 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic