Izdvajamo

Nakon dugogodišnjeg života i uspješnog poslovanja u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta, zašto i kada ste došli na ideju da pokrenete izgradnju ovog etno sela? Šta vam je bio primarni motiv da se vratite u BiH i investirate u izgradnju ovog veleljepnog etno sela u Kamičanima?

Primarni motiv izgradnje ovog etno sela je bila ljubav prema domovini i prema kraju iz kojeg potičem. Mogu reći i to da mene i moju bolju polovicu nisu nikakvi ekonomski motivi povukli već čisto želja da se vratim i pokušam pomoći svojim sunarodnjacima. U ovom mom zaseoku imamo tridesetak momaka i djevojaka koji su trenutno nezaposleni. Mi smo željeli na ovakav način da pomognemo i njima, uz želju da pokušamo ponovo razviti ovaj kraj.


Dugo i uspješno se bavite poslovima iz oblasti transporta u Švicarskoj i EU. Šta Vas je ponukalo da ulažete u sektor turizma, gdje su do sada bila objektivno mala ulaganja u ovom kraju i generalno, u cijeloj BiH nakon rata?


Ovo smo prvo doživljavali kao hobi. Međutim, nakon jednog vremena, osjetili smo da bi mogli napraviti nešto više i samim tim početi se konkretnije baviti poslovima u oblasti turizma.

Pogledajte, u našim krajevima u blizini, imamo prelijepe dijelove Kozare i Prijedora, ali tu je turizam još uvijek nepoznat.

Mi, sa izgradnjom ovog etno sela, se svakako nadamo da ćemo cijeve koje smo postavili ispred sebe i ispuniti.



Kao što je poznato, oficijelno otvorenje etno sela je pred vratima. Koliko ćete zaposliti radnika u prvoj fazi poslovanja i da li planirate daljnja zaposlenja tokom godine? Da li se suočavate sa nedostatkom kvalitetnog kadra za vaše potrebe i šta je potrebno da bi se osoba kvalifikovala za rad na vašim objektima?


Mi ćemo u startu krenuti sa zapošljavanjem 16 radnika u aprilu mjesecu. Vidjećemo kako će se naše poslovanje razvijati dalje, ali i kako će gradske vlasti reagovati na naše zahtjeve u smislu proširenja trenutnih kapaciteta. To će svakako usloviti i naša daljnja zapošljavanja, ali svakako se nadamo ćemo već do kraja godine imati preko 25 zaposlenih.

Nažalost, ali ovo moram reći, danas u našoj Krajini je teže naći kvalifikovanog kuhara nego neka mnogo kompleksnija zanimanja i profesije.

Zajedno sa svojom suprugom, intenzivno pokušavamo da nađemo adekvatnog kuhara u zadnjih 6 mjeseci u Prijedoru i okolici, ali to je jednostavno nemoguće.

Mi smo upravo pronašli osobu iz Viteza jer nemamo dovoljno kvalifikovanog kadra u ovoj oblasti.

Što se tiče drugih osoba koje budu zaposlene kod nas, a posebno one koje budu komunicirale sa našim gostima, naravno da želimo da imaju poznavanje od minimalno jednog stranog jezika.



Po čemu će se vaše etno selo izdvajati od ostalih u Bosni I Hercegovini ili regionu i da li ste posjetili neka od njih prije same odluke o investiranju?


Jesmo, obišli smo 3 etno sela u Bosni i Hercegovini, kao i jedan u Crnoj Gori.Razlika postoji, jer u svim tim mjestima gdje smo bili, su većinom bile izražene starine u punom obliku.

Mi smo pokušali da napravimo jedan kontrast, gdje bi etno selo u svom punom duhu živjelo u svim vanjskim objektima i sadržajima, dok će unutrašnji dio biti više modernog karaktera. Svi posjetioci do sada su imali rječi hvale, iako smo još uvijek u fazi radova i pravi ugođaj će biti prepoznatljiv tek nakon oficijelnog otvorenja našeg etno sela.



S obzirom na blizinu Nacionalnog parka Kozara, kao jednog od samo dva nacionalna parka u cijeloj Bosni I Hercegovini, kako gledate na buduću potencijalnu saradnju sa ovim turističkim centrom i kako gledate na dosadašnji rad i razvoj nacionalnog parka?


Neku saradnju smo već imali, odziv grada je do sada izuzetno dobar. Želimo povezati naše etno selo sa našom ljepoticom Kozarom. Da budemo konkretniji, u prvoj fazi bi voljeli uspostaviti turističku rutu od BK Etno Sela pa sve do “Kozaračkog kamena”.

Naš cilj je da svim domaćim i stranim turistima ponudimo što više sadržaja.

Mi sami to ne možemo uraditi, ali uz pomoć gradskih vlasti, ovako nešto bi sigurno bilo izvodljivo.



Kakvu konkretnu pomoć i saradnju očekujete sa gradskim vlastima, a posebno sa Turističkom organizacijom grada Prijedora i jeste li definisali neke buduće korake?



Dosadašnja saradnja sa predstavnicima grada Prijedora se većinom bazirala na trenutne radove koje izvodimo, međutim mi svakako želimo unaprijediti postojeću saradnju i zajedničkim snagama doći do obostranog cilja.

Naš cilj je da ovom našom investicijom ujedno promovišemo i grad Prijedor, kao i našu Bosnu i Hercegovinu.



S obzirom na veliki potencijal, a relativno mali broj turista i noćenja u Prijedoru, u prošlim godinama, kako mislite raditi na promociji turizma za etno selo i da li već imate dogovorene posjete tokom cijele godine?

To je nešto na čemu ćemo sigurno ubrzo raditi. Naš plan je da se uvežemo sa turističkim agencijama iz vana, ali posebno Hrvatskom i Slovenijom. Jedan od uslova da budemo u europskoj turističkoj asocijaciji je da imamo smještajni kapacitet od minimum 60 ležajeva, što mi sada i imamo. Imali smo već kontakte i talijanskih organizacija, koje su izrazile želju da nas posjete i budu redovni gosti.



Da li će vaši gosti biti primarno iz Švicarske i kako planirate da privučete goste iz Prijedora, drugih krajeva Bosne i Hercegovine i regiona?



Naravno da nećemo imati posjete i turiste samo iz Švicarske, iako sigurno jedan dobar broj njih će nas posjetiti ove godine.

Ono na čemu ćemo posebno raditi je to da pokušamo dovesti domaće turiste iz najbliže okolice Prijedora, Kozarca, Banja Luke i drugih naših gradova.

Mi već sada imamo planirane aktivnosti i manifestacije tokom vikenda za naše goste.

Posebno bih volio istaći i to da je u završnoj fazi izrade i jedan mali vozić za djecu, koji će služiti kao turistička atrakcija za našu najmlađu populaciju, te ih i ovim putem želimo pozvati da dođu posjetiti naš kraj.



S obzirom na trenutno lošu ekonomsku situaciju kako u zemlji, a i šire, da li će vaša ponuda i cijene biti primamljivi svim staležima društva? Da li će vaša ciljana grupa biti pretežno mlađa populacija, s obzirom na ponudu i aktivnosti koje nudite, i da li cete imati neke posebne ponude za starije osobe i penzionere?

Svakako, težićemo da privučemo turiste svih uzrasta i kategorija. Pokušaćemo da ponudimo što više kvalitetnog sadržaja i imaćemo različitu ponudu, ovisno o željama naših gostiju.

Što se tiče prenoćišta, i tu ćemo imati različitu ponudu i cijene. Izgradili smo bungalove za noćenja, kao i sobe u unutrašnjem dijelu objekta. Nadamo se da će naši gosti uživati i u svim gastronomskim ponudama koje ćemo nuditi. Ideja nam je da pored naših ukusnih jela, imamo I široku ponudu švicarskih specijaliteta, koje većina naših sugrađana nije imala priliku da proba.

Svečano otvorenje etno sela Oaza BK Džonlagić u Kamičanima kod Kozarca je planirano za 1. maj ove godine.

prijedor24.com

foto: Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak