Izdvajamo

Danas su u Kozarac posjetili članovi  "Asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hecegovine-Zenica", delegacija od 35 osoba. Prije podne su obišli Šehidsko Mezarje u Kamičanima, Spomen obilježje u Kozarcu i Kozaračku čaršiju.

U 13.00 sati priredili su izuzetno zanimljiv i lijep program. Na početku publici su se obratili domaćini Ekrem Hadžić predsjednik savjeta MZ Kozarac i Dr. Zlatko Škerić, a ispred gosiju Jasmin Imamović predsjednik asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica". Na kraju svog obraćanja Jasmin je uručio poklon koji je primio Dr.Škerić. Poklon je, vrata Zenice.

Jasmin Imamović predsjednik asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" je rekao:
"Asocijacije "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" realizuje projekat "Podrška održivom povratku" obnovom mostova prijateljstva u Bosni i Hercegovini. Planiramo u 2016. godini da posjetimo 20 povratničkih naselja i da realizujemo kulturno umjetnički program sa velikim brojem učesnika.

Danas smo ovdje u Kozarcu, stigla je ekipa od 35 osoba u kojoj se nalaze Faketa i Mugdin Avdagić glumci Bosanskog Narodnog Pozorišta, Gradsko umjetničko društvo "Filigram" iz Zenice, KUD "Plamen" iz Zenice, ovdje su i pjevaći interpretatori sevdalinke pjesme.

Realizujemo program za djecu i odrasle, kulturno umjetnički program sa folklornim igrama, pjesmom, dječja lutkarska predstava "Cuko i maca". Do sad smo posjetili 5 povratničkih naselja i ovo je šesto naselje. Bili smo u Grapska kod Doboja, Kamenica kod Teslića, naselje Jakeš općina Vukosavlje, Prnjavor i Janju u Bijeljini.

Žalimo sa ovim projektom da kažemo da su povratnici istinski heroji Bosne i Hercegovine i našim simboličnim dolaskom želimo vam pružiti podršku. Želimo još dodatno osnažiti da nastave u održivom povratku, jer kroz održivi povratak i kroz povratak Bošnjaka na područje gdje su živjeli prije rata sigurno će biti više Bosne i Hercegovine i ovo je pravi način kako se bori za državu BiH i mi želimo da vam kažemo da ste Heroji i da smo uz vas"

Dr. Zlatko Škerić je rekao:
"Asocijacija  "Mostovi prijateljstva Bosne i Hercegovine-Zenica" koja želi svojim radom da skrene pozornost i vrati dignitet povratnicima u RS, posjetila je danas Kozarac. U sklopu te posjete pokazali smo im naše Šehidsko mezarje i golgotu odnosno težinu stradanja kozarčana i kozaračke regije, pokazali smo im Spomen obilježje koje smo napravili vlastitim angažmanom, a evo pokazat ćemo im svojim prisustvom da smo željni suradnje i svakog drugog surađivanja sa ostalim dijelovima BiH.
Nadam se da će ova posjeta uroditi plodom kako u riješavanj naših trenutnih problema tako i u dovođenju nekih drugih organizacija i Turskih organizacija koje bi trebalo da nam pomognu u obnavljanju Asker đamije i drugih dijelova Kozarca"

Program je počeo sa doaenom sevdaha Omerom Kadrićem i pjesmom "Oj Prijedore pun si mi sevdaha".

Zatim Mujo Aganović presjednik Saveza RVI BiH  koji se, nakon otpjevane pjesme, obratio kozarčanima u ime saveza i svoje ime. "Bosna i Hercegovina, svi smo mi zajedno ali koliko god se mi trudili iz Zenice, Sarajeva, Maglaja, Zavidovića uvjek ćete vi biti prvi i ono što vi zaslužujete, svako ko ima svijest i odgovornost treba ustati pred vama. Niste sami, nećete biti sami, nećemo vas nikad ostaviti bez obzira na vjeru i naciju."

Nastupili su i domaćini, KUD "Kozara" Kozarac sa kolom "Sarajevske gradske igre"


Najavili su predstavu za djecu, a ovo je bilo i za nas odrasle, "Cuko i maca" u izvedbi glumaca Bosanskog Narodnog Pozorišta Fakete Salihbegović-Avdagić i Mugdin Avdagić. Oni su dobro razveselili i nasmijali djecu i ostale. mnogi od prisutnih će dugo pamtiti ovu predstavu.

Zatim je nastupio Tarik Hrustić sa pjesmom Pokraj puta rodila jabuka.

KUD "Plamen" iz Zenice je priredio kolo "Varoške igre"

Lamija Hrustić i pjesma Poslala me nana u čaršiju.

Orkestar koji je pratio sve izvođaće, nisam čuo ime orkestra, ali moram naglasiti da su bili više nego dobri.

Udruženje žena "Kamičani" u zadnje vrijeme su nezaobilazne, ima ih svugdje. Velike pohvale ženama iz Kamičana.

Na kraju, u Osnovnoj Školi "Kozarac" nisam imao priliku gledati bolju predstavu, a manje publike.

Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.