Izdvajamo

Prijedor-Kamičani
Emka (85)  i Zulfo (85)  zajedno 64 godine
prije braka tri godine pod prozorom ašikovali
Emka (85) i Zulfo (85)  Balić, bračni par iz Kamičana kod Prijedora  67 godina je zajedno. Od tog su tri bile ašikovanje  a  64 su proveli u lijepom i skladnom braku. Imaju dva sina, kćerku, četiri unuka i dva praunuka. Sinovi su u Kanadi, u Torontu, a kćerka u Belgiji i po priči majke Emke „ svako malo pa svrati“ da ih obiđe.

Zulfo priča da je svoju Emku upoznao na otvoru džamije, u Hrnićima kod Kozarca, daleke 49  godine.
-Tu sam je zapazio i tu smo se upoznali . Odmah mi se svidjela. Prišao sam joj i pitao da li bi sa mnom ašikovala. Tri godine smo  „hodali“. Dođem do njene kuće, ja stojim napolju, pred kućom  a ona na spratu, na prozoru, eto tako smo ašikovali i pričali,  da bi se 52 godine i uzeli-priča Zulfo.Kaže da u toliko zajedničkih godina „nikad nisu imali problema jedno s drugim“. Sticali su, gradili  i izgradili pet kuća, sve jednu iza druge... podigli djecu. Nije bilo lako, ali je  sloge zato  bilo napretek.

- Kad sam se udala za mog Zulfu i otišla u njegovu kuću tamo sam zatekla 17. oro čeljadi . A sad u kući ne može biti dvoje, kao „tijesno im“. Tad niko nikom nije smetao, radili smo šta je trebalo, slušali  svekrvu  i poštovali jedne druge. Bilo nas je sedam jetrva.Zajedno smo i prve kuće napravili-kaže Emka i dodaje da joj je Zulfo bio uvijek dobar.

Zulfo je penziju nakon 45 godina rada  zaradio u „Šumariji“ u Karlovcu.Za to vrijeme njegova Emka uvijek je držala krave, bavila se domaćinskim poslovima i trudila da lijepo odgoji djecu. Sad zdravlje po malo popušta a ovo dvoje  starina ima jednu veliku želju. Da ako Bog i sve bude u najboljem redu , ove godine , kad 28 oktobra, budu punili 65 godina braka , to bude prigoda  koja će okupiti njihove najbliže i najdraže, sinove, kćerku, unuke,sve  njihove porodice i naravno  praunuke.

Tekst: Avaz/M.Zg.
foto: Nijaz-Caja Huremović

 

Hvala ti Caja od zemlje do neba,
sve za svoju raju, tako i treba!!
Svakog cetvrtka vidim nova lica,
poslije teskog radnog dana, ti si poslastica.
I kad sunce grije i kad kisa po prozoru kvrca,
zato ti hvala iskreno od srca.

Senad Bajrektarevic