Izdvajamo

U Petak, 13.05.16 u 16 sati krenula je jedna grupa od 30 vjernika katoličke,  protestanske i muslimanske vjerske zajednice iz Ottobrunna kod Minhena na jednosedmično putovanja u Bosnu i Hercegovinu.  Putovanje je interreligioznog karaktera,  što znači da različiti pripadnici vjera zajedno posjete Bosnu i Hercegovinu, tačnije Sarajevo, gdje je grupa bila primljena od strane vjerskih prestavnika muslimanske,  katoličke, jevrejske i pravoslavne zajednice.

Putovanje je obuhvatilo posjetu memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje se zajednički obavila vrlo emotivna molitva za mir na ovim prostorima i za mir širom svijeta. Gosti iz Njemačke su sa Bošnjacima u molitvi plakali i molili da se Srebrenica nikome i nigdje na svijetu ne ponovi.
Na povratku za Njemačku grupa je pauzirala u Sanskom Mostu, odakle su u Subotu 21.05.16 posjetili spomenik poginulih Bošnjaka u Kozarcu. Jedan dio grupe su posjetili kuću mira gdje su izmjenili kontakte za eventualnu dalju suradnju.

Građani Ottobrunna su pozitivno iznenađeni ljepotom Bosne i  Hercegovine, dobrim ljudima koji žive u BiH i gostoprimstvu i srdačnošću koju su osjetili i od srca nam žele bolju budućnost, zahvaljujući se da su u kratkom roku mnogo vidjeli i naučili.



Domaćini su bili Husein Durmic moj brat Fata Durmic iz Kladuse snaha Muomera Niksic iz Sarajeva Safija Caroline Vornehm švabica koja je primila islam Monika Dzinić isto je primila islam i moja malenkost Husmira Tadzic.

Husmira Tadzic


"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo