Izdvajamo

 Etno-selo "Oaza BK Đonlagić" u Kamičanima kod Kozarca sve je zanimljivija turistička destinacija koja mnoge ostavi bez daha. Nalazi se pored magistralnog puta Prijedor - Banja Luka, a na 13.000 kvadrata smješteni su sportski tereni, ljetnikovci, jezero sa šaranima, prekrasan restoran s raznovrsnom kuhinjom, dječije igraonice s turističkim vozićem, rijetke ptice...

Mali skver

Osim parkinga, vlasnici su napravili i mali skver s kružnim tokom kako se vozači ne bi mučili prilikom odlaska. Posjetioci su brojni, ima ih iz Prijedora, Sanskog Mosta, Bosanskog Novog, ali i iz Hrvatske te bh. dijaspore.

Kadir Đonlagić iz Kamičana, koji već 33 godine živi i radi u Švicarskoj sa suprugom Borkom, rođenom Nikšićankom, skoro pet godina gradio je ovo etno-selo. Nije zaboravio svoj rodni kraj, štaviše, podario mu je kompleks koji je Kamičanima udahnuo dušu, mještanima dao podstrek, a ujedno je i zaposlio 20-ak komšija.

- I dok smo gradili etno-selo dolazili su nam gosti, što je bilo prijatno iznenađenje. Sada da i ne govorim - rekao nam je Đonlagić.  Posjetioci su oduševljeni ugođajem, posebno djeca. Blicevi fotoaparata i telefona ne prestaju sijevati. Ukrasne ptice, poput fazana, koji kao da znaju šta se dešava, ponosno pokazuju svoje raskošno perje.

- Doveo sam djecu da uživaju, zaista je sve na svom mjestu - kazao nam je posjetilac iz Bosanskog Novog.

Nogometni teren

Osigurana je i škola jahanja u kojoj najviše uživaju najmlađi. Na nogometnom terenu slikali su se na leđima ponija.

Uloženo 1,5 miliona KM

Sportsko-rekreativno-turistički centar u Kamičanima već je postao ponos Potkozarja, što silno raduje vlasnike. Kažu da imaju još mnogo ideja te da planiraju i proširenje sadašnjih kapaciteta, ali im treba malo odmora, jer su za relativno kratko vrijeme uložili 1,5 miliona KM.Borka i Kadir Đonlagić imaju u Švicarskoj firme "Alma trans" i "Alma cargo", koje se bave transportom i zapošljavaju 32 radnika.Autor: M. DEDIĆ/Avaz

Foto: Nijaz-Caja Huremović/Kozarac.eu

Mislim na moju djecu, mislim na djecu cijelog svijeta. Oni su nevini. Ne bi ih trebalo hraniti mržnjom pa da sutra postanu gori od onih koji su nam napravili toliko zla.

Ipak...Ipak treba im reci da bar znaju. Ne moraju niti da mrze niti da praštaju.

Oni to ne mogu za nas uciniti ali moraju znati da im se isto to može desiti.