Izdvajamo

Srđan Puhalo, psiholog i politički analitičar bio je gost Dana uživo na N1. U nedavnom intervjuu za portal Buka Puhala su pitali da li vidi sebe u BiH, gdje je kazao da "ne smije BiH ostaviti kretenima".

Za N1 je pojasnio šta je mislio tom izjavom.

"To je bio moj odgovor, ali šta psiholog može tražiti u EU generalno? Osim da bude konobar, vozi kamion ili radi na crno. Prosto, ako svi odemo BiH ostaje u rukama kretena, i samo neko treba da ugasi svjetlo".

O mogućnosti novog rata - ne strahuje. Kaže da je to skupa stvar, a mi novca nemamo. "Trebali bi dići kredit da bi ratovali. Važnije je da se ni prethodni nije završio kako treba. Bilo bi teško naložiti građane BiH da ratuju. Nemamo čime ratovati. Lovačkim puškama i zakopanim oružjem ne može. Za rat su potrebne konzerve, benzin, malo jače oružje, volja - a mi to nemamo. Tu je razlika u odnosu na 90. Tada su građani bili napaljeni".

Kaže da su ratne uspomene u BiH još svježe, i ljude je teško motivisati na to. Roditelji su ratovali, a svojoj djeci to ne žele, nego bi ih otjerali odavde.

"Možemo očekivati tenzije, i ono što je važno da tenzije kontrolišu domaći političari. stalno drže tenzije i mogućeg sukoba", pojasnio je Puhalo.

"Jao, Država mi ni danas nije našla posao" jedan je statusa na Twitteru.

Puhalo kaže da je to tvit bh. luzera i idealiste, koji očekuje posao a nije se učlanio u stranku, te tako izgubio kontakt sa stvarnošću.

"Trump smijenio glavnu tužiteljicu Yates, kod nas se nastavlja proces protiv glavnog tužioca Salihovića. Jedno od njih dvoje je radilo svoj posao", tvitao je Riđobrki.

"Američka tužiteljica je pokušala da radi svoj posao, ali nije joj pružena prilika. Šta bi se desilo kada bi naši tužitelji pobunili protiv onih na vlasti", komentarisao je Puhalo.

"Ne smijemo zaboraviti kada potegnemo pitanje reforme, imam osjećaj da kreću priče o ratu. Da se kantoni ili entiteti morali transformisati u nešto efikasnije, tada naša etnička pripadnost prosto dođe do izražaja", dodao je.

Komentarisao je i nešto duži post kolegice Ivane Marić.

"Kako sam propustila vijest da je Vijeće ministara Edin Džeko dodijelilo državnu nagradu za sport u iznosu od 15.000 KM. Lijepo je to što su se sjetili da mu se zahvale za njegov doprinos, ali je neukusno da se igraču njegovog kalibra i nivoa zarade uručuje novčana nagrada. Pored toga je to i nepravedno prema drugim sportašima kojima bi taj iznos bio dovoljan za opremu, putovanja i treninge za cijelu godinu.Vjerujem da je Džeko taj novac već donirao, ali VM bi trebalo da razmisliti prije donošenja ovakvih odluka. Džeki bi vjerovatno bila dovoljna i samo zahvalnica".

"To su birokrate koje se drže zakona, i ne razmišljaju o tome šta novčana nagrada znači njemu, i šta bi značila nekom timu iz Rudog ili Kalesije. 15.000 KM ne znače Džeki, i da mu ih ne daju to on ne bi ni primijetio. Satisfakcija mu je da su ga prepoznali, odnosno da je izabran kao ličnost na koju je BiH ponosna. E sada, ostaje pitanje kako će se on postaviti prema tome. Gomila klubova se nada da bi se Džeko njih mogao sjetiti".

Edis Jašaravić je napisao:
"U Tuzli zatvorene škole zbog zagađenja.
U Zenici zatvorene škole jer nema grijanja.
U USK zatvorene škole jer su popucale cijevi od grijanja.
.... ne znam šta bih rekao, eto vi recite".

"Nema šta nema. Ne kuburimo sa stvarima koje mi proizvodimo. Uspjeli smo da upropastimo prirodu. Svaki minuse de doživljava kao katastrofa. Sve nam to govori u kakvom je stanju država", kazao je Puhalo.

Filip Nježić je jučer napisao: "Za ove što kukaju kako nema dovoljno kulture po Sarajevu: sutra besplatan ulaz u Zemaljski muzej zbog 129. rođendana. Naravno da nećete doći".

"Da li mislite da je vrijeme odlaska u muzej, uz mogućnost da se okliznete na neočišćenim ulicama, kroz smog i maglu da vas neko pokupi na semaforu. Kretanje kroz Sarajevo je avantura. Žrtvovanje zbog kulture je suludi luksuz, a građani će naći opravdanje da ne posjeti muzej", zaključio je Puhalo u komentaru društvenih mreža na N1.


ba.n1info

PUTNIČE,

TO ŠTO SI SAD TI,

TO SAM NEKAD BIO JA!

A TO ŠTO SAM SAD JA,

TO ĆES JEDNOM BITI TI!

Sa jednog nišana sa mezarija u Kozarcu