Izdvajamo

Nana iz Hambarina ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi, a u šali i kroz smijeh kaže da ima i ćuku, kojeg takođe broji da je kao familija.

PRIJEDOR (AA) – Osamdesetosmogodišnja Gope Rizvančević iz Hambarina ne predaje se godinama i starosti.

Veoma je pokretna i živahna, a sama sadi i obrađuje baštu, jer kako kaže “ne bi znala šta bi od sebe da ne radi ništa“. Puna je duha, voli putovati, do sada je obišla mnogo stranih zemalja, a svaki dan kuha ručak, jer kaže da je domaće najslađe.

Izrodila je desetoro djece, od kojih je osmoro živo. Jedan sin je u 43,. godini umro od karcinoma, dok su suprug i drugi sin stradali u minulom ratu. Najveća joj je radost, priča za Anadolu Agency (AA) kada dođu svi u posjetu, sa unucima i praunucima, pa joj tada kaže srce igra od radosti. Gope ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi.

Starica Gope je rodom iz Skucanog Vakufa, a skoro cijeli život je provela u Hambarinama, gdje se udala u Rizvančeviće.

“Preživjela sam dva rata, svašta sam preživjela, ali eto dao mi opet dragi Bog da živim. Rodila sam sedam sinova i tri kćerke. Jedan mi je sin umro sad u januaru, a jedan je nestao na Vlašiću, poslije smo ga našli. Izgubila sam tada i muža. Mnogo me je to potreslo“, priča starica Gope.

– Voli turske serije-

Staricu redovno obilazi sin koji živi u Sanskom Mostu i Gopin unuk Irnes, koji je neizmjerno voli. Kod nje je ekipa Anadolu Agency zatekla i sina koji radi u Njemačkoj, ali koristi svaku priliku da dođe i obiđe majku.

“Unuk me često vodi u grad. Volim ići u prodavnicu razgledati šta ima. Odvede me na ćevape i uvijek me pita šta bih voljela pojesti. Nemam ja baš neki apetit, ali eto volim ćevape”, kaže u razgovoru za Anadolu Agency ova simpatična starica.

Ističe da je i ovog ljeta imala plodove iz vlastite bašte, jer voli da to da radi.

“Iznesem ja klupicu, pa pomalo. Imam penziju, djeca mi pomažu i mogu ja sve kupiti, ali eto meni je ćeif da imam da uberem svoje što posadim. Opet mi je Bog dao neku snagu i moć. Imam ja sve i nikad mi nije bilo bolje u životu, ali nikad mi i nije bilo teže. Duša me boli za djecom, mada dolaze kad god mogu. Ali šta ću, takav je život. Imam unuka Irnesa, pomaže mi ako mi nešto treba, a i ja ponešto uradim, branim se“, kaže kroz smijeh nana Gope i dodaje da nigdje u okolini više nema niko živ njenog godišta i kaže da joj je jako žao zbog toga.

Nana iz Hambarina ima 26-oro unučadi i 19-oro praunučadi, a u šali i kroz smijeh kaže da ima i ćuku, kojeg takođe broji da je kao familija.

Priča da kada tokom ljeta dođu unuci i praunuci i djeca, svi hoće da budu kod nje, pa, kako kaže, kuća bude puna kao košnica. Ističe da je svi maze i paze i priznaje da su joj to najljepši trenuci. Nana Gope kaže da voli gledati turske serije.

“Gledam, a i čitam, malo slabije čujem, ali eto dok ne odgledam seriju ja ne ustajem. Najviše volim gledati „Elif“, ali gledam i druge, ali da su turske. Volim i fudbal. Znam ja sve fudbalere. Volim Džeku. Pa navijam za “naše“, a kad oni ne igraju, onda navijam za Hrvate“, priča Gope.

Anadolija

Budimo jedni drugima krila a ne kora od banane.