Izdvajamo

Haški tribunal sutra će izreći prostepenu presudu generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. Iako je uvijek nezahvalno davati bilo kakve prognoze u pogledu presuda tribunala, u javnosti se postavlja pitanje da li će Mladić biti osuđen za genocid u Prijedoru. Historičar, mr. Jasmin Medić iz Prijedora u razgovoru za Vijesti.ba ističe da se slično se očekivalo i u predmetu protiv Radovana Karadžića, posebna pažnja je posvećena pitanju karaktera zločina u Prijedoru pa ipak nije osuđen za genocid, napominjući da je prevelika nada u vezi sa takvih ishodom položena u činjenicu da je Tomašica uvrštena u predmet.
"Za razliku od tog predmeta, u optužnici protiv Ratka Mladića je uvrštena masovna grobnica Tomašica i bojim se da je prevelika nada uložena u to. Lično, mada je nezahvalno dati bilo kakve prognoze, ne vjerujem da će masovna grobnica Tomašica biti ključni argument na osnovu koje će Mladiću biti dokazan genocid. Volio bih da me sutrašnja presuda demantuje", kazao je Medić.

Mišljenja je da ishod presude neće značajno utjecati na političke odnose u državi, iako to može polazna tačka za preispitivanje prošlosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini. Ipak, dodaje Medić, presuda se ne smije posmatrati izolovano od predmeta.

"Predmet protiv Ratka Mladića kao i drugi predmeti za ratne zločine donio je niz novih dokaza o zločinima, ali i izjave svjedoka i žrtava. To je pored činjenice da će (vjerovatno) biti osuđen prvi čovjek Vojske Republike Srpske, najznačajniji dio cjelokupnog predmeta. Nadam se da će ovaj predmet biti polazna tačka za preispitivanje prošlosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini", rekao je Medić za Vijesti.ba.

On se osvrnuo i na suludu "argumentaciju" Mladićeve odbrane po kojoj sve ono što se optuženom stavlja ne teret stalno se pokušavano smjestiti u neki kontekst, sa pratećim optužamana na račun Armije BiH o planovima za stvaranja tobožnje "muslimanske države".

"Volio bih napokon vidjeti taj dokument u kojem neko iz političkog ili vojnog vrha Republike Bosne i Hercegovine zastupa stav o stvaranju nekakve muslimanske države pa da onda takav kontekst ima nekog smisla. Takve su tvrdnje služile isključivo u propagandne svrhe, a propagnda je, u ovome slučaju, pomoćno sredstvo strategije u stvaranju „etnički čistih prostora“. Naravno, da bi opravdali svoje zločine, „morate“ naći neki izgovor i bez adekvatnih dokaza etiketirati neprijatelja. Posljedica toga su Srebrenica, Tomašica, opsada Sarajeva, koncentracioni logori i drugi masovni zločini uključujući genocid nad Bošnjacima", rekao je Medić.

Govoreći o tome da li je činjenica genocida samim time u makijavelističkom smislu nagrađena jer su posljedice genocida trajne a moralne osude tek relatvine, Medić kaže da se radi o ispravnoj konstataciji.

"Tu ću se nadovezati i na sutrašnju presudu. Kakva god ona da bude, ciljevi srpskih vojnih i političkih lidera su u dobroj mjeri ostvareni. Bošnjaci su svedeni na jednu četvrtinu teritorija Bosne i Hercegovine i sada je ponovo na djelu politika daljnje destabilizacije države. Teško je prognozirati kako će se stvari odvijati u budućnosti, ali čini se da proces stvaranja nacionalnih država na Balkanu još uvijek nije završen. Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, mogla bi biti žrtva takvog procesa i ne smije se izgubiti iz vida da su na tome istrajni poštovaoci ratnih zločinaca. Pitanje je koliko su njihovi oponenti istrajni", kaže Medić.

Medić je komentarisao i očekivanja od presude haškoj šestorci, kazavši kako očekuje da će biti potvrđena prvostepena presuda. Međutim ističe da bi na osnovu te kvalifikacije, a imajući u vidu cjelokupan rad Haaškog tribunala i Međunarodnog suda pravde, jedini agresor na Bosnu i Hercegovinu bila bi Hrvatska.

"Srbija i Crna Gora su pravno oslobođeni odgovornosti od agresije. Da li to znači da je tužilaštvo u predmetu „Prlić i ostali“ profesionalnije odradilo svoj dio posla u odnosu na tužilaštva u predmetima protiv drugih optuženika, srpskih u ovome slučaju? No, to je opet pravno pitanje. Na osnovu dokumentacije nesporno je da je na Republiku Bosnu i Hercegovinu agresiju izvršila i Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija. Vjerujem da će u budućnosti historičari po ovim pitanjima dati svoj sud", kazao je Medić.

Napomenuo je nemoguće da čelnici tzv Herceg Bosne, ma kakva presuda bila, da li ona rezultirala potvrđivanjem ili ne kvalifikacije Udruženog zločinačkog poduhvata, ostanu bez krivnje jer već postoje pravosnažne, osuđujuće, presude protiv Daria Kordića i Tihomira Blaškića.

"I u tim presudama je opisan karakter Herceg-Bosne. Što se godina robije tiče, to nije od prioritetnog značaja. Bitno je da presuda u što većoj mjeri oslika razvoj događaja te isto adekm time bi bili dokazani i ratni zločini počinjeni nad civilnim stanovništvom", dodao je Medić.

Komentarišući izjavu predjednika Predsjedništva BiH o nevinosti haške šestorke Medić je kazao da njegova uvjerenost u nevinost „haaškim uznicima“ im sigurno neće pomoći, te da je Čović to svoje uvjerenje je mogao dokazati eventualno kao svjedok njihove odbrane.

"Gestove poput Izetbegovićeve posjete Kazanima ili Dodikove Srebrenici, treba pozdraviti. Kao i posjete mjestima zločina vjerskih poglavara početkom ove godine. Posebno onim mjestima gdje su zločini dokazani. Pogrešno je za svaki potez političara opravdanje naći u dodvoravanju biračkom tijelu. Ako Dragan Čović i vrh HDZ nisu u stanju da se poklone žrtvama, ostavit će tu obavezu budućim generacijama iz svog narod koje će biti primorane nositi taj teret", rekao je Medić.

(Vijesti.ba)

"Mi smi pripadnici Srpskog naroda i osuđujemo kompletno etničko čišćenje i zločine koje su počinili zločinci iz našeg naroda. Mi se zalažemo za zajednički život i Bosnu i Hercegovinu i želim da naša djeca žive zajedni sa svim našim narodima u BiH. Ja sam Klaudija Pecalj i rodom sam iz Zenice, a moj muž je Milan Pecalj. Husein Ališić je napisao knjigu na engleskom jeziku i u toj knjizi piše o mom mužu. Za vrijeme rata, Husein je živio u Banja Luci i moj muž je sve naše dokumente dao njemu da bi on izašao sa svojom porodicom vani. Milan je čuvao Huseinovog brata koji je bio pretučen i nije se bojao da pomogne prijatelju Bošnjaku.
Ja sam rođena u Zenici među Hrvatskim i Bošnjačkim narodom i žao mi je za sve što se desilo u ratu, jer ja želim da živimo sa svim narodima u Bosni i Hercegovini". Kazali su nam Klaudija i Milan Pecalj, pripadnici Srpskog naroda iz Donjih Garevaca.

26.05.2017. god.