Izdvajamo

Autor: S. Karaica
Mirsad Duratović, bivši logoraš logora Omarska i predsjednik Udruženja logoraša "Prijedor 92", smatra da je masovna grobnica Tomašica krunski dokaz genocida počinjenog u Prijedoru.

- Presuda Ratku Mladiću uz sve predočene dokaze ne bi trebala biti ništa manje od osude za genocid u Prijedoru. Međutim, poučeni dosadašnjom praksom Haškog tribunala u odmjeravanju kazni pretpostavljam da će i ova presuda i kazna biti još jedan šamar žrtvama prijedorskog genocida. Iako u Prijedoru na svakom ćošku sve vrišti od dokaza genocida ipak Tribunal je ostao slijep na patnje i bol i gluh na vapaje žrtava za pravdom – rekao je Duratović za Faktor.

Duratović se pita šta je još trebalo da se desi u Prijedoru da bi Tribunal dokazao namjeru da se tamo počini genocid?

- Iako je Prijedor apsolutni svjetski rekorder po broju presuđenih lica za ratne zločine počinjene u Prijedoru (54 do sada plus 25 protiv kojih je proces u toku), po broju logora, bilo ih je tri, i mjesta zatočenja (četrdesetak), broju logoraša (više od 31.000), broju protjeranih (više od 55.000). Ubijeno je 3.176 civila Bošnjaka i Hrvata, 102 djece i 256 žena. Na više od 465 lokacija u Prijedoru su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih civila, porušeni su vjerski i kulturni objekti Bošnjaka i Hrvata, a ubijeni izbrisani iz raznih evidencija. Sve to nije bilo dovoljno sudijama u Hagu da donesu presudu za genocid – govori razočarano bivši logoraš.

Naglašava da nije osuđena politika koja je dovela do krvoprolića već samo "šačica direktnih izvršilaca".

- Svi Prijedorčani koji su osuđeni u Hagu za ratne zločine u Prijedoru već su na slobodi, osim jednog, a mi još tragamo za posmrtnim ostacima više od 600 žrtava njihovih zločina. Hag nije ispunio zadaću odnosno poslao poruku da se zločin ne isplati – kaže na kraju Duratović.

faktor.ba

 

Doticni Ramo Besic je reko istinu. Barem ja uvijek zeljno ocekujem cetvrtak, bas iz ovog razloga. Da bi vidio ove lijepe slike iz naseg prekrasnog Kozarca, i da procitam koji haber. Moze to biti i sitnica, mozda slika ukalamljene vocke, da meni vec bude toplo oko srca. Hvala puno za ovaj trud, na slikama i haberu i samo dalje tako.

Četvrtak