Izdvajamo

Dvadeset i šesta godišnjica zločina nad logorašima počinjenim u koncentracionom logoru Omarska bit će obilježena u ponedeljak 06.08.2018.

Koncentracioni logor Omarska bio je logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Prijedor.

Kroz logor Omarska prošlo je više hiljada logoraša, a u logoru je ubijeno najmanje 600 logoraša. Logor Omarska je poznat po tome što je to bila jedna vrsta fabrike smrti, gdje su vršena mučenja, silovanja, ubijanja.

Da se ne zaboravi


Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.