Izdvajamo

Prijedorčanka Tamama Ležić (54) zbog porodičnog nasilja napustila je nakon 30 godina braka supruga i sve što je stekla s njim. Počev od kuće do imanja koje koristi onaj zbog kojeg je u šestoj deceniji života morala krenuti iz početka. Mada otvoreno govori o svojoj teškoj sudbini, glas joj podrhtava, a otkine se i po neka suza. Odavno ih ne može kontrolisati.

-Nasilje je trajalo posljednjih nekoliko godina, a u posljednje vrijeme eskaliralo. Bio mi je ugrožen život. Smogla sam snage i prije 14 mjeseci sama otišla. Ostavila porodičnu kuću, pomoćne objekte, sve što smo skupa gradili prije 18 godina. U kući je ostao bivši muž. – priča Tamama koja trenutno boravi u smještaju kojeg joj je obezbijedio prijedorski Centar za socijalni rad.

Priča da je na Sudu dokazala da joj je život bio ugrožen zbog čega je bivši suprug i kažnjen. Patnju koju je prošla u trenutku kada se našla na ulici, bez marke u džepu, kratko opisuje riječima „ da neke stvari kao pojedinac sama ne može ni pobijediti, ni promijeniti “.

-Ta podjela imovine na Sudu se može vući još deset godina. On za to vrijeme može da troši i mimo zakona prodaje našu zajedničku imovinu...-kaže Tamama koja je po odlasku od supruga nasilnika jedno vrijeme boravila u Gradačcu. Na nadnicu je brala krastavce i radila druge sezonske poslove. Samo da preživi. Potom se vratila u Prijedor i slučajno počela da kuha u novootvorenoj javnoj kuhinji „Optimisti“.

- Mada nikad u životu nisam radila kao kuharica, već se bavila poljoprivredom ,ovdje sam našla svoj mir i smiraj. Radim volonterski, imam redovna tri obroka i poslije posla očistim po neku kuću ili radim neki drugi posao . Od tog plaćam režije- kaže Tamama i dodaje „ da se, mada je teško biti beskućnik u 54 godini, ne bi vratila ni po cijenu života“.

Tamama je od plastenika koji su dobili „Optimisti“ napravila čudo.

-Bilo mi je žao da propada. Sad povrća ima u izobilju, dijelimo ga korisnicima- kaže Tamama.


Izvor: Avaz


“Želja nam je da se Bosna i Hercegovina razvija u miru. Mi ne želimo nikakve podjele, jer je ovo naša jedina domovina za koju su se borili naši najbolji sinovi, naša sabraća i mi ćemo morati stati jednog dana pred njih i morat ćemo im kazati šta smo uradili za našu domovinu, za koju su oni dali svoje živote”, izjavio je danas u Prijedoru ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Salko Bukvarević na Svečanoj akademiji održanoj povodom 25. novembra (2016. god.), Dana državnosti Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).