Izdvajamo

Piše: Alma Čirkić

Jedva čekam da umočim večeras. Bijelu masiraču u kristal šećer! Onaj bijeli, nezdravi. Kakve čorbice, kakvi bakaraći. Onako fino, isjeći je na velike komade i u rernu. Ajoj, kad to zamiriše…
Inače sam na dijeti. Večeras neću biti. Kad uzmem komad, pa ga uvaljam u šećer, onda ga onda malo pritisnem, da se zaljepi…
Ne mogu se odlučiti da li je slađe to ili 'oblizivanje' prstiju poslije toga.

Onda se naslonim na jastuk. Obavezno smaknem ostatke masirače u rernu jer ako mi je pred očima, biće mi malo pola kilograma šećera. Nema veze što je slatka.

Uspijevaju svugdje i lake su za uzgoj, samo ih, eto, zovemo drugačije. Bez obzira gdje je uzgajali, morate znati da nutricionisti kažu kako je ova namirnica izuzetno bogata vitaminima i mineralima i da ima pozitivan učinak na organizam. Efikasna je u liječenju više vrsta bolesti i podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Ako je umačete u šećer kao ja, moguće je da stvori blagi osjećaj griže savjesti zbog prejedanja, ali već sljedećim zalogajem taj osjećaj nestaje bez traga.

Za masiraču je karakteristično da sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa, dijetalna vlakna, antioksidanse, minerale i mali broj kalorija. Prirodni je antidiaroik, antihelmetik, antisklerotik, dijetik, diuretik i laksativ.

Hvala Kolumbu što je iz Meksika unio u Europu 1492. godine. Sve do Bosne, do Prijedora. Do moje rerne, tacne na stolu… Hvala mojim prstima što je donesu do mojih usta. Hvala nepcu što zna prepoznati božanstveni ukus i poslati signal uživanja mozgu.
Hvala kazaljkama na satu što se danas brzo pomjeraju.
Brzo će mi proći vrijeme. Do mirisa iz rerne. Do umakanja. Bijele masirače u kristal šećer!

Ako želiš da upoznaš sebe, pitaj druge.