Izdvajamo

Maslenica ili masnica je kraljica krajiške sofre bez koje nije moguće nijedno porodično okupljanje ili sohbet, a vrijedna cazinska domaćica objasnila nam je kako izgleda priprema ovog tradicionalnog jela.
Skoro da ne postoji Bosanac i Hercegovac koji može kazati da nikada u životu nije kušao maslenicu. Tradicionalno jelo koje će neki nazvati i "praznom pitom", budući da se u njoj najčešće ne nalaze nikakvi dodaci, osim tijesta, priprema se na različite načine, a svaka domaćica ima svoj recept.

Na ovogodišnjem Cazinskom sajmu pravila se najbolja maslenica, a jedna od učesnica za naš portal je otkrila recepturu koju koristi za pripremu jela kojeg Krajišnici nazivaju masnicom, pa čak i masancom. Sastojci koje koristi su pšenično brašno, voda, so, ulje i domaća pavlaka.

Pšenično brašno samelje se na mlin, nakon čega se prosije i zakuha u toploj vodi. Dobijeno tijesto se ostavlja otprilike pola sata da "otpusti". Nakon toga, jufka se "namladi", ostavlja se da miruje kraći period te se nakon toga jufka razvija i premazuje mješavinom ulja, domaće pavlake i izmećaja. Opet se ostavlja "da otpusti" te se nakon toga jufka razvlači. Potom se slaže jedna, pa druga jufka u tepsiju.

Jedan detalj kojeg nam sagovornica otkriva, a koji, ističe, njenu maslenicu razdvaja od drugih, jeste da nakon što maslenicu stavi da se peče, pusti se da se malo zagrije i nakon toga izvadi se iz rerne i "nagnječi" rukama u tepsiji te ponovo vrati u rernu. Maslenica se peče dok se ne dobije lijepa rumena boja.

Gotova maslenica se reže po želji, a mnogi će reći da je najbolja kada se "rasipa", kad je ujednačenog okusa i jednako paše sama ili uz sve uobičajene dodatke.


Klix.ba

Molim dragog Allaha da u ove mubarek dane obaspe svojom milošću sve ljude na ovom dunjaluku. Amin...