Izdvajamo

Dok srpsko stanovništvo Prijedora tvrdi da je autohtono jelo tog kraja omač, koji se prema njihovim riječima priprema gotovo u svakoj kući, bošnjačko smatra da je kvrguša turističko-kulinarski brend Potkozarja!

Olivera Brdar Mirković, direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Prijedora i učesnik poznatog kulinarskog šoua “Luk ili med” na ATV-u u kome se predstavljaju turistički potencijali ovdašnjih gradova kaže da je upravo omač autentično jelo za prijedorski kraj.

– To je tradicionalno jelo koje se kuva u svakoj našoj kući i mi smo ga pripremili. Žiri šoua “Luk ili med” je u jednoj od emisija rekao da bi to trebala biti kvrguša, međutim skrenula sam pažnju da to nije jelo karakteristično za sve ljude iz Prijedora, već je vezano za Kozarac, odnosno za samo jednu grupu stanovništva i narod. Možda se kasnije proširilo na gradsku sredinu i pojedina sela – navodi Mirkovićeva.

Ona kaže da srpsko stanovništvo ne priprema kvrgušu.

– U žiriju šoua “Luk ili med” su čak imali ideju da bi kvrguša trebalo da bude brend Prijedora, ali nije, iako nemam ništa protiv kvrguše. To je lijepo jelo, ali mislim da mi imamo puno drugih jela karakterističnih za naše područje od omača do raznih ljevača cicvare i slično – kaže Mirkovićeva, koja u šouu “Luk ili med” učestvuje sa Aljošom Novakovićem, direktorom prijedorske Muzičke škole “Savo Balaban”.

Sa druge strane, više stanovnika Kozarca i drugih prijedorskih prigradskih mjesta, s kojima smo razgovarali kažu da su i omač i kvrguša dobra jela, ali da je kvrguša, ipak, poznatija izvan grada na Sani i Potkozarja.

– Ona treba da bude brend i po nama je to autentičnije jelo od omača koji se može nazvati i podgrmečkim jelom. Na kozaračku kvrgušu se ovdje prije rata dolazilo iz svih krajeva BiH i šire. Prave je svi, a i danas je ima u pojedinim restoranima. To je drevno bosansko jelo, a mi ga ovdje zovemo i pita lijenih žena, jer ju je stvarno jednostavno, brzo i lako napraviti – kažu sagovornici SrpskaCafea i navode da je kvrguša naziv dobila po izgledu, odnosno po kvrgama pilećeg mesa koje “vire” iz tijesta.

Jedan do njih je rekao da je za kvrgušu potrebno brašno, so, jaja, mlijeko, voda, piletina i vrhnje.

– Tijesto treba napraviti malo gušće nego za palačinke. U zagrijanu i nauljenu tepsiju saliti tijesto, a na njega posoljene i vegetom začinjene komade piletine. Peći u rerni oko 20 minuta na 220 stepeni. Kada kvrguša porumeni temperaturu smanjiti i peći dok se meso ne ispeče. Gotovu kvrgušu zaliti mlijekom i vrhnjem pa ponovo vratiti u rernu da stoji desetak minuta – kaže naš sagovornik.

S druge strane, za omač su potrebni tjestenina, mlijeko, vrhnje i kajmak.

– Tijesto se pravi od pšeničnog brašna koje se tvrdo zamjesi, a zatim se razvije na tanke trake koje se peku na plehu od šporeta dok ne promijene boju. Peku se kratko na jakoj vatri. Kada se ispeku, trake se isjeku na željene oblike. Kada je tjestenina pripremljena kuhajte je u mlijeku dok ne omekani. Gotovu tjesteninu ocjedite i dodajte malo mlijeka. Sačekajte dok se mlijeko ukuha u tijesto. Maknite s vatre i umješajte pavlaku, vrhnje i kajmak. Po želji začinite mlijeko solju i biberom – navodi se u jednom od recepata.

M. Čabarkapa/srpskacafe

"A onda, kad im to nije uspjelo počeli su pričati sve glasnije i glasnije da Bosne nema. Pa koga ste onda pokušali osvojiti??" Josip Pejaković