Izdvajamo

Iz čistog saosjećanja, altruizma i želje da pomogne našim učenicima, rekao je da će pokušati da nam pomogne. I uspio je, priča direktorica Osnovne škole "Ćirilo i Metodije" u Trnopolju o Mirsadu Solakoviću

Piše: Ema Stupar


Osnovna škola "Ćirilo i Metodije" u Trnopolju obilježila je posljednji dan prvog polugodišta 2018/2019. školske godine priredbom pod nazivom "Dan dječije radosti", na kojoj su djeci podijeljeni paketići. Ovom prilikom ugostili su Mirsada Solakovića, bh. pisca i glumca iz Kozarca koji živi u Engleskoj, a čiju smo inspirativnu životnu priču podijelili sa vama.

Mirsad je prošle godine objavio autobiografsku knjigu pod nazivom "The Boy Who Said Nothing" (Dječak koji ništa nije rekao), kojom je svoja traumatična iskustva i torturu odlučio podijeliti sa svijetom.

Međutim, ovaj uspješni Bosanac izdigao se iznad zlobe i mržnje, a svoju ljudskost pokazao je više puta, pa je tako na razne načine i u više navrata pomogao svom rodnom kraju.

Nakon održane priredbe, razgovarali smo sa direktoricom osnovne škole u Trnopolju, koja je zahvalnost i izuzetno pozitivno iskustvo željela podijeliti sa MojaBiH.ba.

- Gospodina Mirsada upoznala sam prošle godine u našoj školi jer je ovo, ujedno, i njegova prva škola. Za potrebu njegove autobiografske knjige, došao je da se fotografiše u svojoj prvoj učionici. Tom prilikom se i sam uvjerio u kakvim uslovima djeca borave, i on je iz čistog saosjećanja, altruizma i želje da pomogne našim učenicima rekao da će pokušati da nam pomogne. Ništa nije obećao, što je također jako lijepo s njegove strane - danas svi vrlo lako nešto obećaju. U finom raspoloženju smo se razišli, a nakon nekoliko mjeseci me kontaktirao. Rekao je da je uspio da skupi određeni iznos sredstava i da ćemo uspjeti da zamijenimo stolariju u nekoliko učionica, prisjeća se Maja.

Ovo nije prvi put da Mirsad pomaže svojoj osnovnoj školi. Još ranije je obezbijedio računare za školu kako bi djeci olakšao učenje.

Oduševljena Mirsadovom darežljivošću, Maja ističe kako je on jedan od rijetkih koji bi u današnje vrijeme ovakvo nešto učinio, a naročito jer ovo djelo nije učinjeno iz ličnog interesa.

- On je svoj život i karijeru izgradio u drugoj državi, njegovo dijete neće ovdje ići u školu, ali radi se o čistom dobročinstvu i želji da pomogne našoj djeci, ističe naša sagovornica.

Uprkos smrtnom slučaju u porodici, Mirsad je svoju dobroćudnost pokazao još jednom. Odlučio je prisustvovati priredbi, posjetiti djecu i pročitati im nekoliko svojih pjesama.


- Pružio nam je priliku da mu zahvalimo i kažemo nešto više o njemu roditeljima koji nisu bili upućeni u ovu priču do sada, a djeca su oduševljena Mirsadom. Oni će ovu pomoć najviše osjetiti jer oni najduže borave u tim učionicama, sjede u jaknama, nekada čak pišu u rukavicama koliko im bude hladno. Nakon ovog dobrog Mirsadovog djela, oni će boraviti u toplim učionicama, tako da su oni najsretniji i najzadovoljniji, priča nam Bjeljac.


mojabih.oslobodjenje.ba


Nikada zločine naših komšija zaboraviti nećemo i dok smo živi o njima ćemo svjedočiti i sve ljude na njih podsjećati. Istinu o našem stradanju ćemo konstantno širiti, a pravdu na ovosvjetskim sudovima uporno tražiti. Za istinu ćemo živjeti, raditi i umirati! Zbog toga danas na ovom mjestu želimo još jednom jasno kazati da su nas naše komšije u nedjeljnim, poslijepodnevnim satima, 24. maja 1992. godine, svojim paravojnim snagama napali, da su tada nad nama agresorski čin započeli i u narednom vremenu realizirali, da su na području naše općine više od 3.000 naših najmiliji poubijali, a njihova tijela u mnogobrojne jame i grobnice skrili, da su naše majke i sestre silovali, da su nas u logore zatvorili i u njima najtežim torturama mučili, da su naše imetke pljačkali i uništavali, da su naše džamije palili i rušili, da su nas sa ognjišta naših protjerali, da su nam povratak na njih osporavali, da se ni nakon 25 godina za zločine svoje nisu pokajali, da zločince iz svog naroda nisu izdvojili već su se s njima poistovjetili, da kosti naših najmilijih još uvijek na njima znanim mjestima kriju, da svoju omladinu lažima o nama truju, da na započetom zlu devedesetih godina i dalje ustrajavaju.

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.