Izdvajamo

Bosanci i Hercegovci širom svijeta na različite načine pomažu domovini. Njihova ljubav prema zemlji porijekla je velika i često se uključuju u humanitarne akcije, pomažu našim sportskim i kulturnim kolektivima, financiraju različite organizacije.

Na području Chicaga živi oko 1.500 Prijedorčana koji djeluju udruženi oko neprofitne organizacije “Friends of Prijedor”, koja je osnovana u veljači 2018. godine.

- Na osnovu izrazite želje i potrebe da se svom gradu Prijedoru i njegovim građanima posvetimo u potpunosti, kako u kontekstu materijalne pomoći, tako i moralnoj podršci, a koje se odnose na čvrstu konekciju Prijedorčana koji trenutno žive u Chicagu, osnovali smo svoje udruženje. Našim aktivnostima kroz ovu organizaciju želimo pomoći i osigurati povratnicima u Prijedor bar osnovne uslove za razvijanje aktivnosti koje će poboljšati egzistenciju onih kojima je pomoć potrebna. Pored Chicaga, mi želimo u ovu organizaciju postepeno uključiti i druge gradove širom Amerike i svijeta, te na taj način stvoriti jednu čvrstu organizaciju koja će na dostojanstven način pomagati i predstavljati naše sugrađane – kaže Mirsad Čaušević, predsjednik organizacije “Friends of Prijedor”.

Ističe da su osnovni ciljevi zasnovani na istraživanjima terena i trenutačne situacije u kojoj se nalaze njihovi sugrađani u Prijedoru.

- Neki od naših ciljeva su: podržavanje rada neprofitnih organizacija koje djeluju na području Prijedora, učvršćivanje komunikacije Prijedorčana iz dijaspore sa stanovnicima Prijedora, osnivanje fonda za stipendiranje studenata, podržavanje sportsko/kulturnih aktivnosti koje se sprovode u Prijedoru, rad na realizaciji ostvarivanja prava na izgradnju spomen obilježja žrtvama Prijedora, njegovanje kulture sjećanja na nevino stradale žrtve Prijedora, realizacija rješenja stambenog pitanja kancelarije u Čikagu koja će služiti u svrhu okupljanja Prijedorčana i njihovih prijatelja, a sa ciljem očuvanja tradicije i kulturne baštine, kupovina stambenog prostora u Prijedoru za potrebe nevladinih organizacija – nastavlja Čaušević.

Mišljenja je da svi Bosanci i Hercegovci širom svijeta treba da se udružuju, te da svako u svojim mogućnostima pomaže domovini.

- Sigurno je da je to lakše realizirati ako smo ujedinjeni u udruženja, a onda svi uz zajednički trud i zalaganje možemo riješiti brojne probleme u Prijedoru i u Bosni i Hercegovini. Naši članovi u 2018. godini su organizirali različite manifestacije, a na jednoj od njih prikupili smo 3.100 dolara i sa tim sredstvima smo pomogli rad udruženja žena “Izvor” u Prijedoru. Oni su tim sredstvima zaposlili jednu stručnu osobu koja radi na projektu „rad sa starijim osobama“. Zadovoljni njihovim dosadašnjim radom mi nastavljamo podržavati ovu organizaciju i ove godine. Naši članovi su bili aktivni prilikom registracije za listopadske izbore i po prvi put je održano glasanje u konzulatu BiH u Chicagu. Ove godine pred nama su razni projekti i naš rad se razvija ubrzanim tempom- kaže Čaušević.


m.pogled.

 

... I kao uvijek, naša dijaspora stupa na scenu, ona koja na svojim plećima već godinama vuče ovu zemlju i neda da propadne. Poznati i nepoznati ljudi javljaju se...