Izdvajamo

Dragi brate nema dana da nemislim na te. 27 dugih godina cekala sam da mi se javis i molila dragog Alaha da sve sto sam cula bude samo laz. Stotinu puta sam samu sebe tjesila da to nije istina da te nema , da si ubijen ni kriv ni duzan kao i ostala nasa sva braca.Nadala se i ocekivala da ces jednog dana kucnuti na moja vrata i reci kao i uvjek : "Otvori majko i stiglice mala." Ali niti mi pokuca niti me zovnu ostala su to samo lijepa sjecanja.
Kad nas je rahmetli otac rano napustio i otisao na neki bolji svijet ti moj veliki brat zauzeo si njegovo mjesto i brinuo se za mene, za moje skolovanje, moje mjesecne karte, moj dorucak , moju odjecu i sve sto mi je tada bilo potrebno.Zahvalna sam ti do poslednjeg trenutka mog zivota.


A kada sam cula da su pronadjeni neki tvoji saputnici znala sam da te vise nema. Molila sam dragog Alaha da i tvoje kosti budu pronadjene i da budes na dostojanstven nacin sahranjen. Mislila sam da ce mi ta vjest donjeti mira u mojim nesanim nocima. Ponekad si navratio kradom u moje snove nikad mi ni u snu nisi mogao nesto reci samo bi me pogledao i nestao iz mog sna. A kada sam cula da su pronasli tvoju jednu kost sve moje nade su bile srusene u jedan tren.
Znala sam da te vise nikad i nikad nema. Plakala sam i jos uvjek placem jer moje rane su ponovo jos dublje otvorene i nikada vise nece biti izlijecene jer nema tebe mog idola mog dragog velikog brata. A onda spremam se na dzenazu tvoju a ti mi dodje u san bas onakav kakav bi sad izgledao sa svojih 64 godine zivota, sa borama na licu i sjedom kosom.


Hvala dragom Alahu da mi je podario tako lijep poklon pred samu tvoju dzenazu hvala ti moj mili brate da si dosao u moj san da se oprostis od mene. A ja sam dosla pored tvog tabuta sjedila i ispricala sam ti sve ono sto sam imala da ti kazem da te volim i nema dana mili brate da nemislim na te.Dosao si u moje Kamicane blizo mene da opet akobogda budemo zajedno kao nekad. Nema te tu, ali za mene nisi mrtav niti ces kad biti u mom srcu ostaces vjecno moj veliki brat. Ljubi te tvoja stiglica.

Asima Kenjar Hegić


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

"U svojoj sam sobi našao odgovor na pitanje: koji je ključ uspjeha? Plafon mi kaže da je ambicija visoka, prozor mi reče pogledaj svijet, sat reče da je vrijeme zlato, ogledalo mi reče: ne sudi nikoga po vanjštini, vrata mi rekoše: gurni jako da bi dostigao svoj cilj, i na kraju, pod mi reče: ostani skroman, ti si samo stvorenje."

Meša Selimović