Izdvajamo

U prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu podijeljena su uvjerenja učenicima bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingham te završna svjedočanstva maturantima.

 Dodjelu uvjerenja i svjedočanstava je uveličao NJ.E Vanja Filipović, Ambasador BiH u Londonu, obrativši se svima prigodnim riječima te je lično uručio svjedočanstva i nagrade . U očima učitelja, roditelja, kolega i svih prisutnih se mogao vidjeti ponos i sreća zbog svih učenika, koji su skoro sve svoje slobodne subotnje dane proveli u klupama bh.dopunske škole kako bi naučili maternji jezik i sačuvali kulturni identitet od zaborava, ali i međusobno se družili i igrali.

Učenici koji su dobili uvjerenja su: Bahtagić Neyla, Bahtagić Alem,Bešić Elma, Bešić Amna, Bolić Emina, Bolić Ajša, Bolić Ćazim, Ćatibušić Rijad, Ćatibušić Aldin, Cerić Faris, Dedić Adna, Dergić Amila, Durmišević Elma, Forić Sabaheta, Gološ Zara, Gološ Ishak, Hadžović Tara, Gološ Alem,Halvadžić Amer, Halvadžić Lejla, Imamović Kerim, Isić Benjamin, Musić Rasim, Zlomužica Harun, Solaković Jasmina, Durmišević Amila, Fawzi Mae, Šadić Ariyan, Halilović Selma, Moro Stella, Moro Francesca, Adilović Lamiya, Adilović Almedina, Dedić Hamza, Vunić Almedin.

 

Okupljanje je bila izvanredna prilika da se ujedno i oprostimo od naših maturanata, koji su nakon 8 godina provedenih u školi, zaslužili svoja svjedočanstva. Ovom prilikom maturantima su uručene nagrade i priznanja.

Unatoč svim izazovima s kojima su se suočavali u ovih osam godina, slobodno možemo reći da su svoju etapu putovanja kroz bh.dopunsku školu završili uspješno noseći sa sobom nezaboravne trenutke i uspomene.

 Vjerujemo da su učitelji i koordinatori dali sve od sebe kako bi ove divne već odrasle sada osobe pripremili za mnogo veće izazove u budućnosti. Maturanti su također iskoristili priliku da se oproste sa svojom dragom učiteljima Azrom Bašić, Eldinom Bolić i Emirom Bolić uručivši cvijeće i skromne poklone pažnje. Ovogodišnji maturanti su: Sabit Forić, Hana Cerić, Rayan Hadžović, Benjamin Zlomužica i Tarik Bektić.

 Dragi maturanti, ne dopustite da bilo šta naruši vaš integritet i dupli kulturni identitet koje ste pažljivo njegovali godinama. Budite ustrajni, ljubazni i velikodušni prema svima na vašem putu ka budućem uspjehu.

Sanjajte velike snove, ostanite optimisti te Vam želimo svu sreću u daljnjem školovanju i životu.

Hvala Vam za sve lijepe trenutke. Nedostajat ćete nam…

 


Bosnia UK Network


Poziv u akciju za kupovinu zemljišta za proširenje Šehidskog mezarja u Kamičanima

Kakav sram? Dok danas polugetoizirani Bošnjaci u mimohodu hodaju Prijedorom, iz bašta kafića, smijulje im se saučesnici asasina. Dok LJUDI, jedni uz druge, sa bijelim trakama obilježavaju četvrt vijeka od početka masakra neviđenih razmjera, u Prijedoru se juče slavilo.

Šta se slavilo, zaurlikaće zdrav razum?

Slavila se godišnjica "oslobođenja grada". Dan grada, rekoše.

Zapitajmo gospodu iz Grada Prijedora:

Jel' to dan kada ste ozvaničili ubijanje hiljada svojih sugrađana, među kojima 102 djece, kada ste protjerali i u logore strpali desetine hiljada ljudi?

Jel' to dan kada ste ozvaničili pljačku, paljevinu i nezakonito useljavanje u nesrpske kuće i stanove?

Jel' to dan kada su vam monstrumi postali heroji i "branioci"?

Jel' to dan kada ste obrukali sebe sve do svog šestog koljena i kada ste unizili svoj narod u ime nekakve bolesne ideje?

Jel to dan kad vam je na um pala nacistička ideja da ljudima na kuće stavljate bijele čaršafe, a oko ruku bijele trake, kako bi krvnicima omogućili i olakšali ubijanje?

Jel' to dan kada ste stvorili spiralu zla i mržnje, koja do dan danas usisava u sebe sve što se kreće Potkozarjem?

Jel' to dan kada ste iskopali prvi busen u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici nakon Drugog svjetskog rata?

Jel' to dan od koga vam djeca po svijetu spuštaju pogled i od sramote lažu odakle su?

Jel' to dan kad ste pljunuli po Mladenu Stojanoviću, po partizanskim tekovinama i onako đuture se upisali u četnike krvoloke?

Šta li slavite i obilježavate, doli svoje nemoći, bruke, jada i sramote!?

Dragan Bursać
31.05.2017.