Izdvajamo

U danasnja teska ekonomska i socijalna vremena, kada veliki broj mladih, a nazalost i onih starijih, svoju buducnost vide jedino u napustanju domovine Bosne i Hercegovine, tesko je u moru problema pronaci i pokazati uspjesne primjere i pozitivne price.

Ne da ih nema, ima ih svakako ali cesto puta i kada se pronadju i predstave, pored mnogobrojnih sokantnih i drugi informacija bivaju slabo primjecene i nazalost slabo cijenjene kao primjer kako i na koji nacin se moze biti dobar, pozitivan i uspjesan i u ovoj napacenoj i korumpiranoj drzavi.

Jedan od svijetlih primjera, koji poput svjetionika osigurava siguran put u danasnjem nemirnom moru iskusenja i smutnji, jeste svakako nas Kozarcanin Nedzad Necko Alic:


...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."