Izdvajamo

Holandski Program povratka u domovinu (re-migracija) iz 2000. godine iskoristilo je 875 osoba iz BiH.

Mapiranje dijaspore iz Bosne i Hercegovine je izvještaj zasnovan na rezultatima kombinirane metode istraživanja koja uključuje sveobuhvatno mapiranje dijaspore iz BiH u deset odabranih odredišnih zemalja: Australija, Austrija, Danska, Njemačka, Italija, Holandija, Slovenija, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Istraživanje je proveo međunarodni i interdisciplinarni tim istraživača, u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) Misijom u BiH i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice (MLJPI) Bosne i Hercegovine.

Povratak građana BiH iz Holandije u domovinu

Holandski Program povratka u domovinu (re-migracija) iz 2000. godine iskoristilo je 875 osoba iz BiH. Program je dostupan osobama koje su došle u Holandiju iz određenih zemalja prije 2014. godine (Turska, Maroko, Tunis, Zelenortska Republika (Otoci), Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Surinam). Primjenjuje se i na Hrvate koji su došli prije 2013, Slovence koji su došli prije 2004. i Špance, Portugalce, Talijane i Grke koji su došli prije 1993. godine.

Program omogućava mjesečnu naknadu povratnicima i podršku Holandskog instituta za migracije u procesu povratka u zemlju porijekla. Među 875 državljana BiH koji su se odlučili vratiti u Bosnu i Hercegovinu, 497 je muškaraca i 378 žena. To su uglavnom starije osobe, već u penziji, a samo 5% osoba je bilo ispod 44 godine starosti u vrijeme remigracije (4 žene, 1 muškarac). Bitno je spomenuti da je broj osoba koje se odluče vratiti u domovinu na godišnjoj osnovi prilično konstantan i pokazuje trend da se starije osobe odlučuju za povratak da u domovini prožive ostatak života. Kako su ispitanici rekli, ovaj broj je u stvarnosti vjerovatno veći, jer se stariji parovi najčešće vraćaju zajedno, gdje samo jedan od partnera iskoristi naknadu za povratak u domovinu, dok drugi partner zadrži pravo povratka u Holandiju i holandsko državljanstvo. Osim toga, postoje i osobe koje ne iskoriste pravo na naknadu za povratak, ali se vrate u BiH, ili žive transnacionalno jer ne žele izgubiti holandsko osiguranje i druge relevantne naknade, uključujući penziju u Holandiji.

Ostvareni nivo obrazovanja

Kao i u drugim zemljama, migranti iz BiH su generalno ostvarivali viši nivo obrazovanja u odnosu na druge grupe migranata i Holandija nije izuzetak. Statistika Holandije nema detaljne podatke. Istraživanje je pokazalo da više od 40% pripadnika druge generacije migranata iz BiH završi fakultet ili stručni fakultet, što je više u odnosu na holandski nacionalni prosjek. Iako su prvobitni uslovi za bosanske izbjeglice u Holandiji bili teški, za većinu u kontekstu integracije na tržište rada, bitno je reći da je to prevaziđeno unutar jedne generacije, jer pripadnici druge generacije ostvaruju sličan nivo obrazovanja kao i lokalno stanovništvo.

Smatra se da je Holandija kreirala povoljnije okruženje za bosanske migrante, okruženje u kojem su se uspjeli dobro integrirati u roku od deset godina nakon dolaska, gdje su uspjeli postići gotovo isti nivo zaposlenosti kao i Holanđani. Rezultat toga su uspješne i visokoobrazovane osobe koje su povezane sa BiH, a žive u Holandiji, među kojima su advokati, doktori, poduzetnici i mnogo drugih profesionalaca.


Moja BiH


Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...