Izdvajamo

Larve hrušta prezimljavaju u zemlji, a započinju s intenzivnom ishranom kada temperature tla dosegnu od 8 do 10°C. Hrane se, na primjer, gomoljem krompira, ali ne buše hodnike već uzrokuju nepravilne izgrizotine na površini.

Izrazito topla zima omogućila je brojnim zemljišnim štetočinama da prezime, a među njima je i hrušt (Melolontha melolontha). Njegova larva se naziva grčica, nalazi se u tlu te pričinjava štete na korijenu i gomolju povrtlarskih vrsta, a najviše voli korijenje zeljastih biljaka.

Larve hrušta prezimljavaju u zemlji, a započinju s intenzivnom ishranom kada temperature tla dosegnu od 8 do 10°C. Hrane se, na primjer, gomoljem krompira, ali ne buše hodnike već uzrokuju nepravilne izgrizotine na površini. Bijele su boje sa smeđom glavom i tri para vrlo razvijenih nogu, a zbog svog savijenog, zgrčenog tijela su dobile naziv - grčice.

Odrasli insekti se pojavljuju u aprilu čim temperatura zraka prijeđe 20 °C te se hrane lišćem stablašica i grmova. Od voćnih vrsta najradije napadaju trešnju, marelicu, kupinu, malinu i jagodu, a ponekad mogu uzrokovati potpuni golobrst. Ženke hrušta u nekoliko navrata odlažu jaja u tlo, najradije na oranicama i vrtovima.

Koristite prirodne mjere zaštite
Što se tiče zaštite, samo se u rijetkim slučajevima sprovode hemijska tretiranja. Treba prihvatiti biološku ravnotežu i ne treba uništavati sve za što mislimo da pravi štetu, a hruštevi u iznimno rijetkim slučajevima nanose veće štete. Takođe, oni su bitna karika u biološkom lancu i hrana za brojne ptice, a njihovi prirodni neprijatelji su ježevi, krtice, rovci, vrapci i čvorci.

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

Odbija ih i bijeli luk pa se kao međuusjev na gredicama preporučuje njegova sadnja iako u nekim slučajevima mogu napasti i njega. Kako neizmjerno vole korijenje salate, upravo nju možemo koristiti kao mamac i posijati na ivice gredica kako bi se grčice ondje hranile, te ih tako odvratili od ostalog povrća.

Ukoliko ih u zasadu ili povrtnjaku nemate puno, možete ih iskopati i sakupiti, a preporučuje se i češće rahljenje i okopavanje zemljišta.

Alternativa insekticidima su entomopatogene nematode
Od alternativa zemljišnim insekticidima za kontrolu i suzbijanje zemljišnih štetočina na poljoprivrednim biljkama, vrlo uspješno se koriste entomopatogene nematode Steinernema carpocapsa i Heterohabditis bacteriophora.

 

One su mikroskopski jednostavni organizmi koji aktivno parazitiraju štetočinu ulazeći u tjelesnu šupljinu kroz prirodne otvore, ondje se razmnožavaju i zatim agresivno izlaze uslijed čega štetni organizam ugine.

Hemijsko suzbijanje se sprovodi u veoma rijetkim slučajevima
Grčice hrušta, za razliku od štetočina koji oštećuju nadzemne dijelove biljke koje lako uočavamo i suzbijamo kurativno, cijeli ili veći dio života provede u tlu, teško se i na vrijeme uočavaju pa se suzbijanje mora provoditi preventivno - prije ili sa sjetvom. Ukoliko nakon sjetve ili nicanja usjeva nastanu štete, nema mogućnosti suzbijanja.

Kada se nađe više od jedne grčice po m2 mogu se sprovesti mjere zaštite prije, odnosno za vrijeme sadnje unošenjem u tlo insekticidnih granula.

Zaštitite vrt od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama

Osim grčica hrušta, javljaju se još i rovci, sovice pozemljuše, žičnjaci i komari, a svi oni žive u tlu ili na njegovoj površini praveći štete na korijenu, gomolju, lukovicama ili korijenovom vratu biljke. Poput grčica i oni su opasni tek kada se pojave u velikim populacijama jer tada u kratkom vremenskom periodu mogu prorijediti sklop ili potpuno uništiti povrtnjak.

agroklub.ba

Uzvišeni Allahu, neka tuga bude nada, neka osveta bude pravda, neka majčina suza bude dova da se više nikada i nikome više ne ponovi ni Kozarac, ni Prijedor, ni Srebrenica!

Mr. Amir ef. Mahić
25.05.2017. god.