Izdvajamo

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice.

Nekada se ovčja vuna koristila za mnoge svrhe, a danas je ovaj nusprodukt u uzgoju ovaca najčešće smetnja. Iako se o tom materijalu govori kao odličnom izolatoru u građevinarstvu, otkup nije zaživio pa je uzgajivači najčešće bacaju ili pale. No, ona se itekako dobro može iskoristiti u povrtarstvu.

Pred kraj proljeća, kada se tlo već dovoljno zagrijalo, poželjno je prekriti ga zaštitnim slojem tzv. malčem. Ova metoda koristi se još od davnina, a želimo li svoj vrt održavati po načelima ekološkog uzgoja, tako da čuvamo tlo i život u njemu, onda je prekrivanje tla organskom masom (slamom, piljevinom, usitnjenom korom drveta, sijenom, suhim lišćem ili vunom) najbolji način za povećanje i čuvanje njegove plodnosti, ali i zadržavanja vlage i spriječavanja rasta korova.

Najvažnije je to da se organske metode s vremenom kompostiraju te tako popravljaju kvalitet tla i pospješuju rast biljaka. Prije njegova postavljanja, treba dobro očistiti tlo od korova jer će u suprotnom on nastaviti s rastom i izbijati kroz pokrov.

Osigurava povoljnu strukturu tla

Iskusni vrtlari ističu nekoliko prednosti korištenja vune u vrtlarstvu. Njome se dobro prekrivaju gredice i učinkovito se sprječava rast korova. Vuna umanjuje evaporaciju i smanjuje potrebe za navodnjavanjem, a uz to, osigurava povoljnu strukturu tla te sprječava stvaranje pokorice.

S obzirom na to da je dobar izolator, umanjuje temperaturne oscilacije u površinskom sloju zemljišta i osigurava povoljniju temperaturu za rast biljaka. Razgradnjom otpušta hranjive materije.

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Rezultati istraživanja koje je bilo sprovedeno u Americi u proizvodnji povrća u gredicima gdje se vuna stavljala u debljini sloja od 10 do 15 cm, pokazali su znatno veći prinos patlidžana (i do četiri puta) bili s gredica prekrivenim ovim materijalom, od onih s kontrolnih gredica. Takođe, prekrivene biljke su bile znatno bujnije i tamnijeg lišća što upućuje na bolju snabdjevenost azotom. Isto tako, štete od divljači uočene su samo na gredicama koje nisu bile njome tretirane.

Osim toga, u ovakvim je vrtovima manje probleme s puževima, navode Agronovinite, što im posebno važno kod uzgoja zelene salate i kupusnjača.

Neoprana ovčja vuna najbolji prekrivač

Najjednostavniji i najjeftiniji način upotrebe ovčje jest korištenje u izvornom obliku, bez pranja i prerade, u neposrednoj blizini mjesta striže.

Prirodnim materijalima malčirajte paradajz i istovremeno obogatite tlo

"Ne koristim nikakve pesticide i vještačke preparate. Đubrim samo kompostom, a za malč koristim ovčju vunu koju nabavljam od naših domaćih pastira. Zahvaljujući njoj, nemam problema s bolestima, a paradajz sam imala sve do novembra za razliku od nekih poljoprivrednika kojima je jedva uspjeo i u avgustu", rekla je poljoprivrednica Katrin Tsanev i dodaje kako ovu metodu osim u proizvodnji paradajza koristi i za paprike, kupus, salatu, grah, tikvice krastavce i jagode.


agroklub.ba


Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic