Izdvajamo

Danas su članovi “Mreže mladih” MIZ Kozarac bili dio velike međunarodne akcije “Let’s Do It-očistimo zemlju za jedan dan”, u okviru projekta “Let’s Do It BIH”, u saradnji sa Info centrom EU u BIH, koji su obezbjedili majice, rukavice, maske, vreće za smeće i lunch pakete za sve volontere.

 

Akcija čišćenja se provodila u cijeloj BiH a takođe i u mnogim zemljama EU.

 

 Akcija čišćenja je sprovedena na izletištu Stara pilana koja je dio Nacionlnog parka Kozara u čijoj blizini se nalazi i “Mehmedova crkva”, čije smo dvorište uredili i očistili. U akciji je učestvovalo 20 volontera i prikupljeno je oko 30 vreća smeća.

 

Zahvaljujemo se našoj novoj članici Medini Ibrahimović Nukić, koja je incijator ove akcije.

Veliki doprinos ovoj akciji su dali naši građani Mirsad Cerić i Sakib Salkanović, koji su svu travu pokosili i pokupili.

 

Na kraju, sve volontere roštiljom je počastio Enes Kapetanović, kojem se također zahvaljujemo.

Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom i kao zemlja u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru.

 Munira Hrnić

Koordinatorica “Mreže mladih” MIZ Kozarac

 

"Ovdje je bila nagrada smrt. Kroz šta su prolazili logoraši, porodice žrtava, nijedna knjiga, nijedan film ne može opisati.
Mi koji smo imali čast i privilegiju da preživimo torture, preživimo logore, nama je u amanet ostavljeno da svjedočimo, da pričamo, da pozivamo sve one koji su preživjeli torturu, patnje, mučenje, logore, torturu u kućama, u dvorištima, avlijama, da pričaju o tome. To je borba za istinu, to je sprečavanje ponavljanja. Ono što smo mi prošli nebi trebalo smjela i ne trebaju preživjeti naša djeca. Istina na zločine u Trnopolju i sve druge logore ne smije biti zaboravljena." Kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

26.05.2017. god.