Izdvajamo

Nova Građanska Inicijativa KozaracPoštovani građani,

Koristimo priliku da vam se još jednom obratimo,  kako bi kraćim osvrtom vezanim za naše prethodne i buduće aktivnosti, otklonili nejasnoće koje se javljaju zbog naše odluke da na Izbore u oktobru ipak izađemo zajedno sa SDP - Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine na nivou izbornih jedinica broj 1 (jedan).

Jedan od razloga zbog kojih je Nova građanska inicijativa Kozarac tražila partnera za ove Izbore bio je i naše slabo materijalno stanje, ali osim ovog razloga ideja vodilja nam je bila i onaj stalni vapaj potencijalnih birača na području Kozarca (pa čak i općine Prijedor) za udruživanjem više političkih subjekata kako bi se izabrali što kvalitetniji kadrovi sa našeg terena i kako bi rasipanje glasova onih koji se odazovu na izbore bio što manji.

Sve ovo nas je ponukalo da jos u februaru 2010. godine pokrenemo razgovore sa „velikim“ strankama u Bosni i Hercegovini. Od opštinskih prijedorskih organizacija Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu dobijam „glat“ negativne odgovore, uz njihovu konstataciju da oni na ove Izbore izlaze samostalno i da im ne pada na pamet da sa nama idu u nekakve zajedničke nastupe.

Kada je u pitanju naš razgovor sa SDP BIH, rezultat tog razgovora je kvalitetan sporazum potpisan između NGI KOZARAC i Regionalne organizacije SDP BIH, vezan za zajednički nastup na Općim izborima 2010. godine. Potpisanim sporazumom NGI KOZARAC zadržava svoj integritet i političko djelovanje, uz dogovor da na listama SDP BIH budu kandidati – kadrovi naše stranke. Pet politika SDP BIH se u mnogim stavovima poklapaju i sa našim političkim stavovima, kada je u pitanju izlazak iz trenutno veoma loše političke situacije u Bosni i Hercegovini. Promjene je moguće izvesti jedino sa novim snagama, a za to je ipak najbolji partner najjača opziciona stranka u Bosni i Hercegovini, koja je pozitivno ocijenila i naše nastojanje i na ovom području prihvatila jednu „malu“ stranku za partnera.

Naši trenutno najkvaliteniji kadrovi se nalaze na kandidatskim listama SDP BIH i to:
-    Gospođa Zinajda Mahmuljin je na rednom broju 2 (dva) na listi za Narodnu skupštinu RS-a
-    Gospodin Teufik Kulašić – Arči se nalazi na rednom broju 4 (četiri) na listi za Zastupnički dom Parlementarne skupštine Bosne i Hercegovine iz RS-a.

Želimo ovom prilikom da osudimo sve poteze u predizbornoj kampanji koji ostavljaju veliku ljagu na demokratsko življenje u našem Kozarcu. Život teče i do izbora i poslije izbora i svi zajedno trebamo da radimo na poboljšanju uslova za život u našem malom mjestu i šire i nesmijemo dozvoliti da se dobronamjerne posjete u naše mjesto gledaju na taj način da su nam neki dobro došli, a nekima bi neki čak htjeli zabraniti i dolazak, iako isti dolaze da bi odali počast našim ubijenim 1992-1995 godine. Nije mala stvar za naše malo mjesto da u kratko vrijeme ono bude posjećeno od tako značajnih i cijenjenih ličnosti, kako iz Bosne i Hercegovine, tako i van nje.


S poštovanjem,

Predsjedništvo NGI KOZARAC
Kozarac, 21.09.2010. godine

"U ovoj novoj godini želim da moji pravi prijatelji ostanu kakvi jesu, te da ih steknem još puno više, to je nešto što teško nađeš a lako možeš da izgubiš. Prijatelji u kojima možemo potražiti najveću podršku. Znamo da će ostati uz nas nevažno kamo nas vodio naš lični put. Naravno i njima želim sve najbolje kao i sebi u ovoj novoj godini." Šerif Jaskić - Hifo