Izdvajamo

Široka akcija SIPA-e na području RS: Zločinac Janković lociran na granici s Hrvatskom

Je li osuđenik uz pomoć jataka iz inozemstva napustio zemlju Razgovarao s pojedincima iz institucija BiH

image

Janković: Kretao se između Prijedora i Banje Luke

Jake snage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u širem rejonu RS organizirale potragu za odbjeglim ratnim zločincem Dušanom Jankovićem (60), saznaje „Dnevni avaz“.Područje oko Prijedora i Banje Luke bilo je blokirano, a pod nadzorom je bila i Jankovićeva porodična kuća. Time je Sud BiH demantirao informacije da je jučer popodne Janković uhapšen na širem području Prijedora.

 

Blindirana vozila

Prema tvrdnjama mještana, na području Kozarca u protekla dva dana primijećeno je pojačano prisustvo pripadnika SIPA-e.

- Oni su u Kozarac došli u tri blindirana vozila sa zatamnjenim staklima. Boravili su oko dva sata. Na jednom od parkinga nešto su čekali ili provjeravali. Vidio sam da su imali pancirke. U jednom automobilu bio je i pas - kazao je za „Avaz“ jedan mještanin Kozarca.

Izvori bliski istražiteljimapotvrdili su nam da je SIPA tokom dana imala tačnu lokaciju na kojoj se nalazi Janković, i to na graničnom prijelazu između BiH i Hrvatske. No, niko nije želio zvanično potvrditi je li Janković još u BiH ili je napustio zemlju.

Inače, zločinac se navodno proteklih dana kretao po Banjoj Luci i Prijedoru. Štaviše, prema izjavama naših izvora, Janković je telefonom razgovarao s određenim osobama koje rade u institucijama BiH, kao i svojim jatacima koji pomažu njegov bijeg, a trenutno borave u inozemstvu.

Mjere opreza

- U daljnjim akcijama očekujem da će trebati naša podrška. Janković je i dalje u RS, ali pitanje je dana do kada će to biti tako. U slučaju da ova aktivnost danas (jučer, op. a.) ne da rezultate, neophodno je pojačati mjere opreza na svim prijelazima i posebno motriti na sve potencijalne lokacije tokom predstojećih praznika - izjavio je za „Avaz“ visoki zvaničnik MUP-a RS.

Također, saznajemo da postoji mogućnost da se Janković i dalje krije u RS, i to u društvu Draška Krndije, njegovog kolege iz prijedorske policije, koji je osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima. Krndija se, naime, već pet godina uspješno krije od zakona i sigurno bi mogao pomoći odbjeglom Jankoviću.

Udruženja žrtava upozorila su da je Janković tokom postupka koristio svjedoke iz Crne Gore i da tamo sigurno ima jatake.

Radio kod Bošnjaka čiji je sin ubijen na Korićanskim stijenama

Kako saznajemo, Janković je prije hapšenja radio u „Niskogradnji-Marjanović“ iz Prijedora. Skoro da je nevjerovatno da je samo dvadesetak dana prije bijega radio pristupni put do kuće jednog Bošnjaka čiji je sin ubijen na Korićanskim stijenama.

Pretresi u Banjoj Luci

U Banjoj Luci su jučer rano ujutro obavljeni pretresi u određenim institucijama za koje su postojali navodi da bi izjave pojedinaca ili dokumentacija mogli pomoći u potrazi za bjeguncem. Pretreseni su i objekti i lokali koje je navodno Janković prije nekolko dana posjetio.

"Srpski narod nije kolektivno kriv za zločine i otuda ima odgovornost da se od njih javno ogradi i to djelima. Zato su neizmjerno važne aktivnosti “Žena u crnom”, grupe “Četiri lica Omarske” iz Beograda ili Udruženja “Kvart” iz Prijedora"

kaže Mujagić za Avaz.ba