Izdvajamo

Skupština

Prva skupština na području Muftijstva bihaćkog u 2011. godini

U subotu, 05. 02. 2011. godine, u džamiji džemata Mujkanovići, održana je redovna Skupština medžlisa IZ Kozarac. Skupštini su prisustvovali novoizabrani članovi koji su na posljednjim izborima u Islamskoj zajednici dobili povjerenje od strane naših džematlija. Pored džematskih zastupnika Skupštinu su svojim prisustvom uveličali bihaćki muftija, prof. h. Hasan ef. Makić, te svi imami sa područja Medžlisa IZ Kozarac.

Na početku Skupštine, imam ''Ujedinjenih džemata'', hfz. Muharem ef. Šeperović, je proučio ašere, a zatim je predsjednik IO medžlisa IZ Kozarac, Teufik Kulašić,  zahvalio svima koji su se odazvali i koji će uzeti učešća u radu skupštine. Nakon verifikacije svih prisutnih članova, predložen je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na radni dio. Unutar prve tačke, gdje su se obrazložile informacije o novoizabranim članovima svih izbornih tijela u IZ na posljednjim izborima, iskazana je zahvala  bivšim članovima IO, te im je tom prigodom muftija Hasan ef. uručio zahvalnice. Priznanja za doprinos u radu, tokom protekog mandata IO-a, su dodjeljena: Said ef. Toromanoviću, Vahidu Muratčehajiću, h. Hasi Mujkanoviću, Dževadu Mujkanoviću i Huseinu Ćuskiću.

U nastavku Skupštine podneseni su vjerskoprosvjetni, financijski i  administrativni izvještaji. Pored pomenutih,  skupštini su predočeni financijski izvještaji Odbora za izgradnju memorijalnog kompleksa Šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac, te socijalno-humanitarnog  rada koji se realizuje putem ''Fonda solidarnosti''. Svi izvještaji su na posljetku usvojeni bez posebnih primjedbi na predočeno.

Uslijedilo je iznošenje planirnih financijskih prihoda i rashoda u već tekućoj 2011. kalendarskoj godini. Na kraju je usvojen budžet za rad medžlisa u iznosu od 234.000 KM.

Na Skupštini se posebno iskazala pohvala na rad u pogledu funkcionisanja Fonda solidarnosti putem kojeg je u 2010. godini učinjeno mnogo humanih dijela od kojih se posebno ističe izgradnja porodične kuće petočlanoj porodici Sulje Blaževića, te kontinuirano stipendiranje učenika i studenata sa područja Kozarca. Iskazano je  i  mnogo optimizma kada je u pitanju izgradnja memorijalnog kompleksa Šehidskog mezarja Kamičani-Kozarac. Radovi na izgradnji svih planiranih detalja su započeli, a organizovanje Kozarčana u BiH i dijaspori, radi prikupljanja neophodnih novčanih sredstava, je uveliko iskoordinirano, tako  da se mogući završetak radova planira u toku ove godine. Za dovršavanje proekta potrebno je, pored sredstava sa kojima se raspolaže, obezbjediti još dodatnih 200.000 KM. Pomenuto izgleda nedostižno, ali poznajući mentalitet i  sklonosti Kozaračana, ono je u potpunosti ostvarivo i realno, a vrijeme će pokazati da li smo bili u pravu.

Na  kraju se prisutnima obratio i muftija, prof. h. Hasan ef. Makić. On je istakao svoje zadovoljstvo svim ostvarenim rezultatima medžlisa IZ Kozarac u proteklom vremenu. Posebno je potcrtao značaj borbe i ustrajnosti ovdašnjih povratnika u očuvanju islamskih vrijednosti i stabilizaciji IZ-e na ovim prostorima. Pohvale je uputio i na  ime međusobne suradnje i sloge Kozarčana kako u domovini, tako i onih koji žive širom svijeta. Ogromna želja za izgradnjom i napretkom svoje rodne grude čini ovaj narod posebnim. Potrebno je ustrajati na ovom putu i uspjeh će biti zagarantovan.

Skupština je započela klanjanjem ikindije namaza, a okončana je akšam namazom. Za ugodan ambijent i poslastice kojima su počašćeni članovi skupštine zaslužni su članovi džematskog odbora  na čelu sa mutevelijom Dževadom Mujkanovićem i  imamom Rašidom Malagićem. Neka ih Uzvišeni Allah dž.š. obilato nagradi!

 

Skupština

Skupština

Skupština

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.