Izdvajamo

Talentovani bosanskohercegovački pijanista i kompozitor Hajrudin Muhić odlazi na četverogodišnje studijsko usavršavanje, na čuveni Berkli muzički koledž u Boston, SAD.

Hajrudin Muhić će pored stipendije Berkli koledža imati i podršku Fondacije “Idriz Jakupović”. Osnivač i finansijer projekata pomenute fondacije, dr. Ajdin Jakupović, naglašava da Muhić zaslužuje pažnju šire društvene zajednice i da treba podržati talente koji su najbolji ambasadori BiH širom svijeta.

 

 Hajrudin Muhić, porijeklom iz Hambarina, rođen je 1996. godine u Bihaću. Osnovno muzičko obrazovanje završio je u Sanskom Mostu, a srednje na Odsjeku za klavir prije šest godina u Prijedoru, u klasi prof. Sofije Kovačević. Po završetku srednje škole upisao je, u svojstvu redovnog studenta, Akademiju umjetnosi u Banja Luci – Odsjek za klavir.

Nagrađivan je u zemlji i inostranstvu kao solista, član kamernog ansambla i kompozitor. Autor je kompozicija za različite instrumente i ansamble, koje svoja izvođenja bilježe i van granica BiH. Dobitnik je je nagrade “Cvjetko Rihtman” za najboljeg studenta kompozicije u BiH, a nagradu je dodijelila Asocijacija muzičkih stvaralaca i kompozitora Bosne.


Tekst i foto (1): Senudin Safić
Foto 2: Hajrudin Muhic Facebook
mojprijedor.com

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....