Izdvajamo

 

Danas u Prijedoru, naselje Raškovac, održana je akcija čičćenja obale Sane. Cilj akcije je da se sačuva naša ljepotica Sana i vrate teferići i okupljanja na njenoj obali.
Raja je prionula na posao već u ranim jutarnjim satima i poćela da raščišćavaju obalu Sane u dužini od oko kilometar, a počeli su od stare kožare pa nizvodno.

 

Mi smo samoinicijativno pokrenuli akciju jer ne možemo ovo gledati ovo šta se radi od našeg Raškovca i od naše obale, naše Sane i priključili sau nam se Ekološko društvo Čuvari Sane, neše komšije, naša dijaspora, naša omladina...
Želja nam je da obalu uredimo da bude kao nekad prije rata. Svi smo se ovdje kupali, naučili plivati, a želja nam je da i naši unuci to nauče, na očišćenoj obali naše rijeke-kazala nam je Emira Baltić.

Želja organizatora radne akcije je da obalu Sane očiste i pripreme za ljeto, kupanje i druženje. Emira Baltić se nada da će ovo biti primjer i ostalim građanima, da čuvaju naša prirodna bogatstva i ne dozvole da mjesta koja bi trebalo da budu odmor za dušu i tijelo, umjesto toga, postanu odlagališta otpada.

 

Draga braćo i sestre, vama poručujem da se nikoga osim Uzvišenog Allaha ne bojite i da istinu ni od koga ne krijete, već je svim ljudima oko sebe uporno govorite. Ne sjećajte se šehida svojih samo učenjima Kur'ana i dova, već ih se sjećajte vašim svjedočenjima o njihovoj nevinosti i komšijskoj krvoločnosti. Sjećajte ih se upiranjem prsta u njihove ubice. Sjećajte ih se svjedočenjem na sudovima. Sjećajte ih se tako što ćete djecu i unučad svoju učiti ko ih je ubio. Čuvajte ova polja koja su krvlju njihovom natopljena. Čuvajte ovu planinu po kojoj su kosti njihove rasijane. Čuvajte državu Bosnu i Hercegovinu zbog koje su oni ubijani. Budite ponosni na vjeru svoju čistu, naciju svoju hiljadugodišnju, jezik svoj bosanski! Budite ponosni na šehide svoje, bilo one koji su svoje živote izgubili nakon agresorskog upada ili one što se boriše u redovima armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mr. Amir ef Mahić
25.05.2017. god.