Izdvajamo

 

Poštovane komšije, prijatelji, donatori…

Nakon tri mjeseca našeg zajedničkog rada i aktivnosti na području Kozarca, dobili smo grubu sliku o stanju ugroženih i želimo te informacije podijeliti sa Vama.

Obišli smo dosad ukupno 92 slučaja po preporukama koje su nam pristizale sa svih strana. U momentu imamo još 3-4 slučaja obići i prikupiti detalje o stanju kod istih.

Slobodno možemo reći da svi oni žive u veoma teškoj situaciji ili na rubu eksistencije.

Posebno želimo izraziti da smo iznenađeni brojem slučajeva koji iz dana u dan raste te da smo smatrali da komšije iz našeg kraja puno bolje žive. Nažalost to nije tako a i ova pandemijska situacija je mnoge dovela u to stanje.

Mnogi su ostali bez posla, mnogi izgubili nadu u vlast i državne institucije ali svi nekako pokušavaju preživjeti iako su prepušteni sami sebi.

Zbog pandemije i krizne situacije veoma je teško pronaći radno mjesto. Mi pokušavamo proslijediti radnike u firme gdje se nude slobodna radna mjesta i nastojaćemo i dalje da povežemo radnike i poslodavce.

Među ugroženima se nalazi veliki dio djece, učenika, starih, nemoćnih i bolesnih. Zamislite sebi da postoji petočlana porodica koja živi od nanine penzije od 290KM, školuju, odjevaju djecu a i pomažu komšiji koji nema baš ništa. Šta će oni kada nanine penzije više ne bude ako ne nađu posao???

Vidjeli ste na video zapisima kako mala pomoć nekome može olakšati život i obradovati nekoga, kao što je uručena mašina za pranje veša, paket hrane, par pilića, komad najlona ili paleta drva.

 

 Zar je moguće da postoje bolesni, slabi i nemoćni bez osnovne hrane u kući, bez klipe drveta a o novcu da ne pričamo??? Jeste, moguće je i to je stvarnost, danas u martu 2021-e godine.

To je bio samo jedan primjer od mnogih da bi shvatili i dobili sliku naše stvarnosti koju prikrivamo ili ignorišemo.

 

16 porodica/slučajeva koji su po kriterijama uvršteni među najugroženije i na osnovu doniranog novca uzeli smo do kraja godine pod okrilje Humanitarne Organizacije Kozarac.

Pred nama stoji veliki zadatak, velika građanska dužnost da kao prvo pomognemo ove najugroženije dok se ne snađu, da im obezbijedimo ono najosnovnije za život, da im nabavimo ogrev ili neke druge materijalne pomoći koje će ublažiti njihovu lošu životnu situaciju.

Mi smo ponosni na sve što smo u dosadašnja 3 mjeseca uspjeli pod ovim okolnostima uraditi, isplanirati, prikupiti. Vrlo smo zahvalni svima koji su nas podržali i pomogli.

Sve su to zasluge otprilike 250 naših donatora iz cijelog svijeta. Da bi postigli više moramo pokušati postaći jos više Kozarčana da se udruže i postanu dio naše zajednice te da zajedno zbrinemo najugroženije i onda počnemo zajedno raditi projekte od društvenog interesa.

Ubuduće obratimo malo pažnju i kupujmo lokalno na području Kozarca, trošimo svoj novac u lokalnoj zajednici, u našim trgovinama, kod naših komšija, tražimo radnike sa našeg područja, pravimo svadbe u našim lokalima, preporučujmo jedni druge i slično.

Budimo inatlije i ako možemo platimo više zbog nekih drugih principa jer svaka marka investirana u drugo mjesto osim Kozarca, je izgubljena marka. Samo u neizbježnoj situaciji trebali bi ulagati novac negdje drugo. Uzor nek nam bude svaka druga napredna zajednica kao npr. Švajcarska ili Norveška i druge.

Ne smijemo dozvoliti ni mi a niti naša djeca, da se dijelimo na dijasporu i domaće, na političke stranke, bogate i siromašne. Vidjeli ste sigurno kako je omladina iz Mreže mladih bila jedina grupa koja je u ciku pandemije obilazila naše roditelje, na takve stvari moramo paziti, podržati i biti ponosni, jer ćemo sutra mi biti ti kojima je pomoć potrebna.

Pridružite se dobrovoljno našoj HO Kozarac sa 10€ po porodici, jer ona ima cilj ujediniti i povezati sve svoje Kozarčane u druženje a i kao humaniste.

Pokažimo da želimo zajedno nešto učiniti za poboljšanje stanja u našem malom mjestu.

Naš naredni strateški cilj je da do Bajrama uduplamo broj donatora tj. da brojimo 500 donatora. Zato pozivamo Vas sve u pomoć u akciju da nas 250 nađe svako još po jednog donatora do Bajrama.

Slijede informacije o mogućnostima uplata na žiro-račun, paypal ili gotovini.

1. Uplate preko banke
Primalac: HUMANITAERE ORGANISATION KOZARAC
Naziv banke: Raiffeisen Bank Region Vöcklabruck
IBAN: AT92 3471 0000 0216 4176
BIC: RZOOAT2L710
2. Uputstva za uplate donacija preko Paypala:
Naša PayPal Emailadresa je: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

3. Uplate u gotovini u Kozarcu
Za svaku uplatu dobićete priznanicu od osobe na terenu a novac će biti odnešen prvom prilikom u Austriju i uplaćen na ime donatora a objavljen najkasnije u mjesečnom izvještaju.

Uplate možete najaviti i dogovoriti kod Sare na telefon 066 767 471.


ho-kozarac.org

Video snimak Mustafe Širbića. Iz mog kraja:

 

Opširnije...