Izdvajamo

 

Protekla dva vikenda, uprkos lošem vremenu (predhodni vikend), u kozaračkim naseljima održana je akcija “Čisto proljeće”.

Cilj akcije je bio pokušaj buđenja svijesti o stvaranju i važnosti gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša i prirode.

 Čišćenje je dio akcije koju je pokrenulo Odjeljenje za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grad Prijedor, koja je pozvala građane i organizacije da pokušaju ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

U Kozaruši volonteri su očistili put u zaseoku Mušići (od džamije u Kozaruši prema Podgrađu)

Članice Udruženjažena Kamičani u akciji "Čisto proljeće", očistile su u okolinu Doma i Škole (Slike ispod)

 

U organizaciji MZ Kozarac čišćenje čaršije (Slike ispod)

Planinari Klekovača, te Mevla Mujagić i Samir Pidić, su očistili do Stare Pilane i Pilanu

 PK "Kozarački kamen" čistili su od Mutnika do Kozaračkog kamena

Jesmo li pokazali koliko nam je važan okoliš, priroda i koliko smo spremni učiniti za našu okolinu.

 

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.