Izdvajamo

 

Pozivamo roditelje ubijene djece u Prijedoru da se odazovu na sastanak u četvrtak 27.maja 2021.godine. Sastanak će biti održan u sali hotela „Prijedor“ sa početkom u 17:00 h.
Na sastanku će biti prezentovane informacije oko inicijative za izgradnju memorijala ubijenoj djeci u Prijedoru. Odabir lokacije i idejnog rješenja, neophodni koraci i trenutni status inicijative tema su ovog sastanka kao i predstojeće obilježavanje Dana bijelih traka.
U porodicama u kojima nema preživjelih roditelja ili su spriječeni, na sastanak mogu doći i sestre ili braća od ubijene djece, a u posebnim slučajevima i dalja rodbina ukoliko nema bliže.
Sastanku možete prisustvovati fizički dolaskom u salu u hotela Prijedor ili online putem aplikacije zoom. Molimo da vaš dolazak najavite putem telefona na broj Fikreta Bačića 065681066 a za one koji će sastanku prisustvovati putem zoom aplikacije da se prethodno jave na e-mail Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., kako bi dobili link za zoom.
Za sve one koji ne mogu prisustvovati sastanku ostaje mogućnost da se informišu putem ovih kontakata a informacije ćemo pružati tek nakon održanog sastanka u četvrtak.
Sve koji budu prisustvovali sastanku molimo da se pridržavaju uputstava u skladu sa pandemijom virusa Covid 19, da drže distancu i na sastanku nose maske na licu.
Molimo da podijelite ovu obavijest i da ukoliko poznajete lično članove porodica ubijene djece da ih obavijestite o ovom sastanku.

Predstavnik inicijative roditelja ubijene djece Prijedora

Fikret Bačić

 

Postovani Nijaze,

Hvala mnogo na predivnim prilozima i fotografijama kojima nas uvijek obradujes. Sve ovo sto radite danas, trag je koji ostavljate za sobom, a koji ce jednoga dana pripadati kozarackoj arhivi. Svaki put imam osjecaj da sam prosla kroz nas dragi Kozarac i zavirila pomalo u svaki njegov sokak. Vrijeme prebrzo leti, a u toj neuhvatljivoj brzini zaboravimo koliko je svaki trenutak vazan i kako ga trebamo cijeniti i po mogucnosti zabiljeziti.

Kako su govorili nasi stari, "Danas jesmo, sutra nismo.." U ovozemljskoj trci koja se sve vise pretvara u borbu za meterijalne stvari koje dominiraju, veoma se rijetko nadje vremena za dusu i cesto znacaj malih, obicnih stvari spoznamo tek kada ih pocnemo gubiti. U sustini zivimo samo za danas, jer proslost ne mozemo promijeniti, a buducnost i njenu tajnu ne mozemo unaprijed spoznati.
Vec smo to jednom iskusili na svojoj kozi, u proteklom ratu, kada smo tako brzo izgubili ono sto smo godinama sticali, a najgore od svega je gubitak ljudskih zivota.

26.04.2014
Semira Jakupovic