Izdvajamo

 

Danas je na ispred planinarskog doma na Debelom brijegu otvoren Interetnički ljetnji izvidački kamp "JEDAN SVIJET" Odreda izvidača "Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora i Saveza izvidača grada Zenica. Projekat se realizuje uz podršku Američke ambasade u BiH. Uz brojne aktivnosti i radionice, izviđači Zenice i Prijedora družiće se do 2. jula.

Kamp je zvanično otvorio Rami Bler, zamjenik direktora Kancelarije SAD-a u Bosni i Hercegovini. Pored gradonačelnika Dalibora Pavlovića, otvaranju je prisustvovao i predsjednik Skupštine Mirsad Duratović.

 

Interetnički izvidački LJETNI kamp na Kozari, jedna je od aktivnosti Projekta "JEDAN SVIJET", koji je finansijski podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, ocjenjujući sve prethodne projekte, izuzetno uspješnim, a koja su realizovani pod nazivom "Jednostavno izviđaštvo", "Stvaramo bolji svijet", „Izvidači to mogu", „Glasnici budućnosti", „Savršen svijet" i „Jednostavno prijatelji".

Svi ovi projekti nastali su i realizovani kao plod dugogodišnje saradnje, razumijevanja i uvažavanja dvije tradicionalno značajne izvidačke sredine: Saveza izvidača grada Zenica i Odreda izvidača „Dr Mladen Stojanović" iz Prijedora. Važno je napomenuti da su zajedno sa njima u realizaciju svih ovih projekata bili uključeni i izvidači iz drugih gradova BiH: Prnjavora, Bijeljine, Mostara, Banja Luke, Broda, Sarajeva, Širokog Brijega, Visokog, Tešnja, Brčkog, ali i iz susjednih zemalja: Prijepolja, Subotice, Bajine Bašte, Novog Sada, Beograda, Niša, Osijeka, Podgorice kao i mladi različitih etnjčkih manjina koji žive na ovim prostorima. Pored razmjene i druženja mladih iz oba BiH entiteta, cilj nam je i promovisanje ravnopravnosti među polovima, volonterizma i timskog rada, te uključenje roditelja u interetničke vannastavne aktivnosti djece i mladih.

Realizacija projekta obuhvata NEKOLIKO masovnih aktivnostisrkoje realizirano kroz lokalne projekte mladih i 2 višednevna interetnička izvidačka kampa koji su fokusirana na uzrast od 10 do 18 godina. Planirane aktivnosti projekta su: Interetnički ljetnji izvidački kamp NA BORAČKOM JEZERU (250 učesnika), Volonterski road trip Prijedor u Zenici (100 učesnika), Interetnički susreti mladih pod nazivom IV "Kozara" u Prijedoru (400 učesnika), Festival izvidačke pjesme (200 učesnika), Interetnički LJETNI izvidački kamp "KOZARA" (80 učesnika), Interetnički susreti mladih pod nazivom "Ususret proljeću 2021." u Zenici (100 učesnika), Volonterski dan na Boračkom jezeru "Dan planete zemlje 2021" (150 učesnika) te aktivnost na predstavljanju rezultata projekta gradskim upravama Prijedora i Zenice po završetku projekta. Ukupan broj direktnih učesnika u realizaciju ih ovih aktivnosti je oko 2300.

Kozara, Boračko jezero i sva druga mjesta u kojima su do sada boravili bili su mjesta največeg izvidačkog druženja u poslednjih 20 godina u BiH. Sticanje novih znanja, igra, pjesma, logorske vatre, ostavilo je neizbrisive uspomene, vječna prijateljstva, neraskidiva drugarstva, pa i poneku ljubav. Cilj nam je, da ovdje na Kozari sve to još jednom potvrde i još više učvrste. Današnje prisustvo zvanica ovdje daje nam za pravo da kažemo da smo u tome i uspjeli. Kreativnost, razigranost, široka znanja i umijeća uvijek su krasili izvidačku organizaciju i izvidače, pa i to da su sve zadatke izvršavali uz igru i izvidačku pjesmu.

Domaćin ovog kampa je Planinarsko društvo Mrakovica Kozarac

Često se naši ljudi osječaju uvrjeđenim sa riječi 'dijasporac'. Ovo je večinom slučaj iz razloga nepoznavanja značenja te riječi. Šta ustvari znači 'Dijaspora'

Opširnije...