Izdvajamo

Dan Ašure je deseti dan mjeseca Muharrema. Muharrem je jedan od četiri mjeseca koji su posebno poštovani u Kur’anu. Ašure je najdragocjeniji dan u tom mjesecu.

Na ovaj dan se spravljaju i posebna jela ašura (na arapskom deset). Spravlja se tako da se stavi više vrsta voća i povrća i tako napravi smjesa kao znak sjećanja na Nuha.Povodom tog dana udruženje žana Kamičani su posjetile dom za starija lica "ENEA" u Kozaruši.
One su svojom posjetom iznenadile raju koji tu žive, ali i koji tu rade.

Žene su sa sobom donijele poklone za sve stanovnike Doma, a donijele su i tri hodalice koje služe kao pomagala za hodanje.

Stanovnici doma su bili jako iznenađeni, na njihovim licima se vidjela sreća, nekima je i suza potekla.
Kozarac treba da bude ponosan što ima takve stanovnike  koji se trude da bar na jedan dan posjete stare i iznemogle osobe u Kozarcu i da malim gestom izvuku osmjeh na njihova lica. Udruženje žena "Kamićani" su u tome zaista uspjele.

Druženje i razgovori uz kafu i sokove su potrajali ali za posjetioce i stanovnike doma sve je prošlo tako brzo.Bilo je to kratko, ali ugodno i korisno provedeno vrijeme sa rajom u domu i s velikom porukom, a ta je da uistinu sitnice čine život bogatijim i ljepšim. Nekad običan razgovor toliko ispuni čovjekovo srce.

Nijaz-Caja Huremović

Ponekad mi se cini da kad mi duša zaplace, zaplace i moja Caršija.

Cini mi se da zaplace tiho i tužna dok ljepotu pruža onim što ljepotu samo uništiti znaju. Cini mi se da cujem uzdah ptice kad na kesten sleti kraj ruševina Asker džamije u Starom gradu koje tamo više nema

Uzdahnete li i Vi ponekad ????....