Izdvajamo

 

Dobio sam pismo od džematskog odbora džemata Radojčići i isto prenosim u cijelosti.

Džemat Radojčići je povratnički džemat. Poslije sukoba sa HVO bili smo izbjegli. Kada smo se vratili na svoje ognjište, željeli smo prvo napraviti mesdžid. Nismo mogli dugo poslije rata, ali se 1998. god u akciju uključio tadašnji imam našeg dćemata Mujaga ef Hodžić i uz Božju pomoć pokrenuli smo akciju. Veliku pomoć, odnosno 90% aktivnosti provodi IVZ Travnik na čelu sa Hazim ef Taranijom.

Za dvije godine smo sagradili mesdžid i ponovo smo morali stati zbog novca koji nismo imali. Uz pomoć dobrih ljudi sakupili smo novac i priveli kraju radove da se može koristit.
Godine 2005. smo dobili donaciju za fasadu od neimenovanog gospodina i to smo uradili.

Mi smo se organizovali i skupili novac za uređenje harema oko mesdžida, a što smo uspješno završili.

Godine 2008. dobili smo od MIZ Travnik prostirku i to smo uradili kao i zid oko mesdžida. Ostalo nam je da promjenimo već dotrajalu stolariju kroz koju prolazi voda kada kiša pada i da uradimo grijanje.

Ovim putem se žilimo obratiti dobrim ljudimada nam pomognu u ovoj akciji.
Prioritet je grijanje koje košta oko 8000 KM, a imamo i predračun urađen, kao i za stolariju 4500 KM.
Sa nadom da će ovo neko prepoznati Veliko Hvala.

Predsjednik Džematskog Odbora

Šerif Palić

Tel.: 061 403 479

Čitanje knjiga oplemenjuje razum, donosi mnoge pouke i vrijedne savjete i čovjeka osvjetljava mudrošću. Čovjek koji mnogo čita knjige lijepo i elokventno govori, zna usrećiti druge, utješiti ih, dati valjan savjet. Druženje s takvim čovjekom bolje je od svakog sijela, ono je slasno za svaki um i dušu. Mudrost koju on prenosi poput je bilja koje svoj plod daje uvijek.