Izdvajamo

 

Poljoprivredni proizvođač Dževad Bilajbegović iz Sanskog Mosta odlučio se ove godine za masovnu proizvodnju golice, sorte bundeve koja nije u tolikoj mjeri prisutna na području ove općine i Unsko-sanskog kantona.

Bilajbegović dodaje kako je jedno vrijeme živio i radio u Sloveniji, gdje se pomenuta kultura proizvodi u velikim količinama te je odlučio da se okuša u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje.

“U svemu mi je pomogla Nada Rajlić, koja je inženjer agronomije, zemljište sam pripremio u skladu sa mišljenjem struke i moram reći kako sam veoma zadovoljan oglednim prinosima. Ove godine zasadio sam ogledne parcele, zemljišnu površinu od pet dunuma, i ubrao sam šest traktorskih prikolica. Zadovoljan sam urodom s obzirom na to da je godina bila sušna, pa je zemljište trebalo navodnjavati”, kazao je Bilajbegović.

Prema njegovim riječima, idealni prinosi ove vrste bundeve treba da iznose više od 100 kilograma po jednom dunumu zemljišta. Ističe kako je iskoristivost ove sorte maksimalna, da je nutricionisti preporučuju za jelo, ali da su posebno na glasu njene sjemenke.

“Sjeme golice nema ljusku, pa je zato odlična za košpe jer je ne morate ljuštiti. Sjemenke imaju izuzetno visok sadržaj kalorija i proteina te su veoma hranljive i zdrave. Posebno je efikasna kod osoba koje imaju problema s prostatom ili povišen šećer”, kaže Bilajbegović.

Dodaje kako se sjemenke mogu jesti prijesne ili pržene, te da su na lokalnom tržištu već postale pravi hit.

“Brojni kupci dolaze kod mene i žele da kupe sjemenke ili bundeve, tako da ću ostvariti pristojnu zaradu. Naravno da ću određenu količinu sjemena zadržati za predstojeću sjetvu”, zadovoljan je Bilajbegović.

Bez obzira kako ih nazivamo, bundeve, misirače, buče ili tikve su kraljice jeseni i prave riznice vitamina i minerala koje jačaju ljudski organizam.

Nezavisne

Prof.dr. Lavić: RS jeste nastala na genocidu, sigurno nije nastala seobom “ptica selica”.