Izdvajamo

 

Predstavnici Službe traženja Crvenog krsta Republike Srpske, na čelu sa Milošem Purkovićem i Crvenog krsta grada Prijedora posjetili su danas, u prostorijama Udruženja logoraša Kozarac, porodice nestalih lica sa područja Kozarca i uručili im pakete kao vid pažnje.

Ovaj vid podrške porodicama nestalih osoba organizovan je u okviru programa posjete porodicama nestalih lica.

"U Kozarcu smo povodom posjeta porodica nestalih osoba. Crveni krst RS i ja kao rukovodilac traženja, zadnje dvije godine praktikujemo da obiđemo što veći broj porodica nestalih osoba sa nekim skromnim paketima. Da se razumijemo ovo nisu paketi socijalne pomoći nego nekog ljudskog odnosa prema tim porodicama, da se ukaže neko poštovanje.
Samo da im kažemo da još uvijek, koliko god vremena je prošlo, a prošlo je mnogo, 30 godina, da sa svoje strane ću uvijek nastojati i sa svim institucijama koje se bave ovim problemima, da uvežemo i pronađemo nestale. Pored svih problema koje ima ova zemlja, ja mislim da je ovo jedan od gorućih problema. Nakon 30 godina na evidenciji nestalih u BiH još uvijek se vodi oko 7.660 nestali lica", rekao je Miloš Purković.

Posjetili su danas i par majki nestalih lica iz Kozarca i uručili im pakete kao vid pažnje.

.be

...počinje priču o Kozarcu Ibro Kahrimanović: "Kozarac živi zahvaljujući dijaspori, odnosno Kozarčanima koji su se nakon progona zaustavili u evropskim zemljama, u Americi. Ali, iz ljubavi, iz nekakvog svog kozaračkog inata ponovo su izgradili ovo mjesto, čime je Kozarac postao simbol povratka u BiH. Istina, najveći broj njih dolazi za novogodišnje praznike i tokom ljeta, ali ono što su izgradili ovdje – kuće, drugi objekti – garancija su da će se vratiti zastalno i nastaviti živjeti ovdje."