Izdvajamo

 

PETRINJA – U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, nakon dvije godine stanke, kako zbog COVID-a tako i zbog potresa, u novoj sportskoj dvorani Osnovne škole Mate Lovraka u Petrinji, održana je tradicionalna Bošnjačka večer folklora i sevdaha. Zadovoljstvo što su ponovno zajedno na ovakvoj jednoj manifestaciji, izrazio je Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

 

„Puno vremena je prošlo da nismo imali Bošnjačku večer folklora i sevdaha i drago mi je što smo to mogli organizirati. Normalno da nam je drago nakon dvije godine, da možemo organizirati takvu manifestaciju, posebice u ovoj našoj lijepoj sportskoj dvorani, to nam je jedino što u Petrinji imamo gdje možemo ovakvo nešto održati. I kao Petrinjac i Bošnjak, ponosan sam da imamo takvo nešto u Petrinji i da se taj naš petrinjski narod na neki način malo razveseli, zbliži i združi. Želimo da naši Petrinjci znaju da u našem gradu žive Bošnjaci koji su uvijek spremni pomoći i svim ostalim građanima Petrinje“, rekao je Kulašić.

 

Ovu tradicionalnu manifestaciju Vijeća, koju su posljednji put održali u kolovozu 2019.godine, podržao je i Grad Petrinja, a na organizaciji im je čestitala gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes. „Večeras još jedan kvalitetan program na repertoaru u našem bogatom petrinjskom ljetu. Podržavamo ovakve kvalitetne programe i nacionalnih manjina, ali i općenito. Ovakvim programima nacionalnih manjina obogaćujemo svoju kulturu, čuvamo tradiciju i obogaćujemo kulturu i povijest našeg kraja. Vjerujem da će večeras izvođači dati sve od sebe kako bi u našem ranjenom gradu pokazali najbolje što znaju. Imamo i mi u Petrinji KUD-ove koji njeguju tradiciju“, rekla je između ostaloga Komes.

 

O radu Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, Kulašić je podsjetio kako su ostali bez svojih prostorija u razornom potresu koji je pogodio naš grad. „Vijeće je poslije potresa ostalo bez prostorija koje smo imali u Udruženju obrtnika u gradu, ali smo se u vrlo kratkom roku prijavili Stožeru civilne zaštite i dobili smo dva kontejnera u Mošćenici u kontejnerskom naselju, tako da smo to namjestili i napravili izvanredne uvjete za rad Vijeća. Sjednice Vijeća održavamo redovno u našim prostorijama, opremljene fantastične. Uvjete imamo, pa mogu reći bolje nego što smo imali u Udruženju obrtnika. Presretan sam i hvala Gradu Petrinji, Civilnoj zaštiti koji su nam na neki način omogućili da imamo svoj prostor“, rekao je Kulašić.

 

 Ovu tradicionalnu Bošnjačku večer folklora i sevdaha, koju je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje ove godine održalo 16.put, svojim nastupima upotpunili su Mehmed Goražda, Pavao Anić, Laura Sučec i gostujući KUD „Kozara“ iz Kozarca iz Bosne i Hercegovine.

portal53.hr/Mario Gršić

Ziv I zdrav bio veliki humani covjece, znaj da nisi sam,kud god ti I tvoja kamera za, tobom cijela vojska gledalaca,mi koji smo daleko,uz tvoju pomoc smo tu sa vama,hvala,hvala za ovo divno snimanje u detalje,dogadzanja ovog ljeta,bilo je I tuzno I veselo,veliki selam iz Chicaga!

Ismeta Terzic Dzihic