Izdvajamo

 

Bogatstvo boja i ukusa, tako je najbolje opisati voće koje se ovih dana našlo na stolu porodice Huremović iz Kamičani kod Prijedora.

U voćnjaku koji se nalazi pored kuće Samke i Nijaza ovih dana može se ubrati više od 15 vrsta voća.

Jabuke, kruške, šljive, dunje, grožđe, kajsije, orasi, lješnjaci, šipak, drenjak, badem, mušmula, smokva, trnjina, oskoruša, glog, kivi.

Kao i u mnogim voćnjacima podno Kozare, najviše ima šljive, jabuke i kruške, ali Caja, kako ga svi znaju u ovim krajevima, sa suprugom je posadio i neke druge vrste koje sve uspijevaju.

-Nema čega nema. Supruga i ja nismo planirali da imamo ovoliko različitog voća, ali sada je zanimljivo vidjeti sve te različite boje i probati različite okuse. Neke sam šljive i orase kupovao, trnjine i glog sam donosio iz šume, drenjak sa Kozaračkog kamena. Aroniju sam recimo dobio u Zagrebu od svekra moje kćerke. Ostalo sam uglavnom sam kalemio – kaže Nijaz.

Ističe da oko voća uvijek ima nekog posla, skoro cijele godine.

-Supruga i ja zajedno radimo sve. Možda ja malo više radim poslove poput orezivanja, kalemljenja, zaštite voća ili branja plodova, ali je zato Samka majstor za pravljenje pekmeze i sokova od voća koje imamo. Bude toga i za nas dvoje, djecu i unuke, ali i za komšije i prijatelje – priča nam Caja.

Osim pomenutog voća koje dospijeva ovih dana, oko kuće Huremovića ima i jagoda, malina, kupina, trešanja, aronije, ali njihova sezona je već prošla.

Tekst – prijedordanas.com
Foto – Nijaz Huremović

 

- U temeljima RS-a nisu, kako to patrijarh srpski kaže, ali i skoro svi političari iz RS-a, kosti najboljih srpskih sinova. U temeljima RS-a su kosti moga petnaestogodišnjeg brata, moga oca, dida, nane, kosti još 102 djece, a u tim temeljima sam mogao biti i ja koji sam, eto, uspio preživjeti i tri prijedorska logora i živi štiti i još mnogo toga - ističe Duratović.