Izdvajamo

 

Dragi prijatelji,

13. augusta ove godine dok sam se šetao donjim dijelom Čaršije osjetio sam da gubim kontrolu nad nogama. Uskoro sam izgubio i svijest.

Kad sam otvorio oči vidio sam da mi je odjeća natopljena krvlju i da sam okružen masom mlađeg, većinom nepoznatog, svijeta.

Prepoznao sam glas Jusufa Arifagića; Zovite doktora Škerića. Ubrzo je i doktor bio tu i odmah pozvao hitnu pomoć. Vrlo brzo sam transportiran u bolnicu u Prijedoru, a onda u Banjaluku.

Iako sam doživio jako teške povrede zahvaljujući, između ostalog brzoj, intervenciji preživio sam.

Želim ovom prilikom da se zahvalim svima koji su se tog dana zatekli na tom mjestu, koji su iskazali zabrinutost,i nudili pomoć. Posebnu zahvalnost upućujem Jusufu i doktoru na pravovremenom reagiranju.

Husein Redžić

Emil Velić podsjeća da je upravo u Kozarcu obnovljena i svečano otvorena prva džamija u RS-u, zbog čega je dobila naziv "Prva džamija nade", jer su je prije 17 godina otvorili predstavnici Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine i tadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. "I ovdje je zanimljivost da je sve urađeno sredstvima građana, a jedna od najstarijih mještanki, Fatima Hadžić, dala je svoju životnu ušteđevinu, čime je zapravo i počela obnova ove 'prve džamije', sada već davne 1999. godine", prisjeća se Sakib Džaferović.