Izdvajamo

 

Ekspertni tim za traženje nestalih osoba Instituta za nestale osobe BiH, tri dana je radio na pronalaslu posmrtnih ostataka na lokalitetu Hambarine. Prema informacijama koje su nam potvrđene u Institutu za nestale osobe BiH, trodnevna postraga nije dala rezultata i posmrtni ostaci nisu otkriveni.

Brojne porodice prijedorske općine, tri desetljeća očekuju informacije o novim grobnicama na lokalitetima ovog bosanskohercegovačkog grada jer u Hambarinama, naseljima lijeve obale rijeke Sane i Kozarcu, stotine porodica s nestrpljenjem očekuju nastavak procesa ekshumacija. Ove, ali i nekoliko prethodnih godina, proces pronalska grobnica i posmrtnih ostataka nevinih žrtava, gotovo je zaustavljen.

Podsjećamo da je u periodu 1992-1995 godina na području prijedorske općine ubijeno 3.186 građana nesrpske nacionalnosti. Među žrtvama je 102 djece i 256 žena. Presude Haškog tribunala i domaćih sudova izvan svake razumne sumnje su dokazale da su u gradu na Sani počinjeni stravični zločini nad građanima nesrpske nacionalnosti.

mojprijedor.com

Neumitno se bliži dan kada će Vam postaviti pitanje: “Tata, gdje si ti bio kada su ubijali djecu po Prijedoru?”

Fikret Bačić