Izdvajamo

 


"Mišljenje dijasporca" je inicijativa koja ima za cilj da podijeli mišljenja o političkoj stvarnosti u BiH iz perspektive izbjeglog bošnjaka koji živi u egzilu i jednako podijeli mišljenja o političkoj stvarnosti u Švedskoj i u Evropskoj Uniji sa svim narodima u BiH.

Vrijeme u kojem živimo i kontekst u kojem djelujemo su bitni. Uvijek je tako, ali trenutno možda više nego ikada. Počinjem sa tvrdnjom:

Svaki švedski građanin i vlast treba da doprinese da se tekuća aplikacija za članstvo u NATO-u odobri, i to brzo.

Barem ne postavljajući mu nove prepreke. Imamo širok politički konsenzus u Švedskoj da je članstvo potrebno. U demokratiji se to poštuje. Švedska se naravno ne bi trebala suočiti s nerazumnim zahtjevima država članica. Ali ne može se očekivati ​​da diktira zahtjeve drugih.

Pročitao sam da je Rasmus Paludan dobio dozvolu da "demonstrira" (čitaj spali Kur'an - svetu knjigu muslimana) ispred ambasade Turske u Štokholmu. Ovo u isto vrijeme kada je u pitanju švedska aplikacija za članstvo u NATO-u.

Aplikacija koju trebaju odobriti sadašnji članovi, tj. Turska između ostalih. Aplikacija koja je sada u igri zbog lažnog ubistva (kako je to nazvao ministar vanjskih poslova Švedske) turskog predsjednika ispred gradske vjećnice u Štokholmu.

Vrijedi se potruditi da branimo demokratiju, slobodu izražavanja. Važno je zauzeti se i zaštititi naš nacionalni suverenitet. Istovremeno, ne smijemo zaboraviti da moramo poštovati pravo drugih naroda na nezavisnost. Bilo da imamo različite ciljeve ili, u najboljem slučaju, različite puteve ka istom cilju za naše nacije, moramo prihvatiti da ne možemo kontrolirati druge. Međutim, možemo kontrolisati sebe.

Na osnovu te realnosti postavlja se pitanje da li aktivisti, koji žele da izazovu nove zakone ili druge političke odluke na ekstreman način, uzimaju za taoce interese čitave nacije i time rizikuju da Švedska završi izvan NATO-a – sigurnosnog osiguranja koje nam je potrebno u vrijeme kada Rusija napada Ukrajinu. Potrebno je postaviti i odgovoriti na važno pitanje:

Da li nečije pravo da okači Erdoganovu lutku naopačke ili spalite Kur'an ispred ambasade Turske vrijedi više od mog prava da moj život bude zaštićen?

Moj odgovor je da podsjetim na vrijeme. Moramo učiti iz prošlosti prije nego što bude prekasno.

I zapamtite da su vrijeme i kontekst naših odgovora važni.

 Nedžad Deumić, rodom iz Kozarca, je dogradonačelnik opštine Stenungsund i kandidat za državni parlament Švedske na izborima 2022.

Izvor: FB

citiramo:

U redu, ja sam izdajnik srpstva, a vi svi koji ste ćutali ste izdajnici čovečanstva."