Izdvajamo

Jutros je ispred Spomen obilježja u Kozarcu, na put oko 1000 km (vraćaju se biciklima) za Srebrenicu krenulo četvorica biciklista kako bi odali počast žrtvama genocida.
Bicikliste ispred Spomen obilježja grupa kozarčana, a bile su tu UG"Cicmanka" iz Novog Šehera, kod Maglaja.


Na put su krenuli:
Sabit Džonlagić
Ajdin Džonlagić,
Amel Bešlagić
Esad Bukarić

Sabit nam je, prije polaska, kazao da se ovim postupkom želi poslati poruka mira, ali i da se ne zaboravi šta se desilo.

Ovo je četvrti put kako idemo u Srebrenicu kako bi odali počast žrtvama genocida. Želimo poslati poruku mira, ali ne smijemo zaboraviti šta se desilo 1992 u Kozarcu, Prijedoru Sanskom Mostu, Ključu...te 1995.g u Srebrenici.

Prije polaska bicillisti su, Fatihom i minutom šutnje, odali počast ubijenim kozarčanima, ispred Spomen obilježje u Kozarcu.

Put do Srebrenice proći će u četiri etape, prva ruta je Kozarac-Prijedor-B.Novi-Krupa-Bihać.
U Bihaću će se, večeras, priključiti ostalim biciklistima koji će sutra, nedelja 08.07.2018., krenuti put Srebrenice.

Druga ruta maratona je Bihać- Bosanski Petrovac-Ključ-Jajce, gdje će i biti, za kozarčane, drugi konak. Treća etapa je Jajce-Donji Vakuf-Bugojno-Novi Travnik-Sarajevo, a četvrta Sarajevo-Olovo-Kladanj-Srebrenica. Dolazak učesnika maratona u Memorijalni centar Potočari predviđen je 10. jula, između 18 i 19 sati.
U srijedu 11.jula, poslije dženaze, slijedi povratak Srebrenica-Živinice-Doboj-Banja Luka-Kozarac.


Također, jutros smo ispratili naše kozarčane koji su krenuli u Nezuk odakle će pješačiti do Srebrenice.


Na kraju sam ispratio članove planinarskog društva iz Kladuše, također za Nezuk a dalje će da pješaće do Srebrenice. Ovo planinarsko društvo već 10 godina odlazi u Srebrenicu i svake godine se zaustave u Kozarcu, a kako je spomen obilježje otkriveno oni ovdje odaju počast nevino ubijenim kozarčanima i nastavljaju dalje preme Nezuku.

Nijaz-Caja Huremović

.be">

 

Svaka cast po kojzna koji put Caja tvoje ime treba zapisati zlatnim slovima i na ulaz u pijacu staviti naslov. LEGENDA KOZARACKOG CETVRTKA jer si to do sad zasluzio. DESETKA

Leka Ibric Mehmedagic
Četvrtak 01. Septembar 2016.