Izdvajamo

Najbolji strijelac kadetskog sastava Ingolstad-a 04 Benjamin Čaušević iskoristio je novogodišnje praznike i zajedno sa roditeljima posjetio Prijedor, otkud je porijeklom.

Mladi talentovani nogometaš Benjamin Čaušević član je Ingolstad-a 04 do 16 godina, a po potrebi igra i za starije selekcije ovog kluba.

Čaušević tvrdi da vrlo rado dolazi u BiH i da mu je želja jednog dana zaigrati u dresu Bosne i Hercegovine.

Čaušević iako se nalazio na odmoru u Prijedoru, trudio se je maksimalno da ostane u formi i svaki dan je na stadionu FK Rudar trćao po osam kilometara.

Sa Ingolstad-om 04 je potpisao u julu prošle godine ugovor na dvije godine.

“Nogomet treniram od malih nogu i trudim se svakim danom da budem što bolji. Imam neizmjernu podršku roditelja i to mi daje ogromnu snagu. Uzori su mu Edin Džeko i Miralem Pjanić i nadam se da ću u budućnosti svojim igrama skrenuti pažnju na sebe ljudi u Nogometnom savezu BiH. Pratim sve utakmice reprezentacije i želja mi je jednog dana zaigrati za BiH,” rekao je za bhlopta.com mladi Čaušević.

 

bhlopta.com

Malena Maida Bašić, djevojčica od jedanaest godina, sjedila je na skemliji koju joj je od drveta napravio otac Ibrahim. Skrivali su se osam mjeseci u šumi Kozare. Tog hladnog zimskog jutra, 12.februara 1993.godine, ispred šatora od cerade i najlona, jela je grah sa udrobljenim bajatim kruhom. Zavladala je potpuna tišina. Vojnici su ih opkolili i prišli na dvadesetak metara. Kada je zapucalo prvi je pao njen otac. Osjetila je oštar bol u stomaku i strovalila se na leđa. Pokušala je da dozove majku Mirsadu ali glas je ostao u grlu. Gledala je kako meci kidaju komadiće odjeće sa majčinih grudi dok istrčava iz šatora. Maidini prstići stezali su kašiku. Tanjir se nije prevrnuo. Pokušala je udahnuti ali bolni grč iz stomaka nije dao. Vid joj se mutio i mogla je prigušeno čuti jedino još vrisak brata Mirsada koji pokušava pobjeći. Dječijim grudima prostrujao je zadnji drhtaj.

Piše: Edin Ramulić

* Opis zadnjih trenutaka života djece u tekstu baziran je na autentičnim forenzičkim, sudskim i informacijama dobijenim od očevidaca.